Ugrás a tartalomra

Stoltenberg: Egyedülálló lehetőség arra, hogy megerősödjön a NATO

2021.04.22
12:05
2021.04.22
12:13
Oroszország agresszív fellépéseiről és Kína megerősödéséről is szó lesz a csúcstalálkozón.

A NATO június 14-én tartja a tagországok vezetőinek következő csúcstalálkozóját Brüsszelben. Jens Stoltenberg főtitkár kiemelte, a csúcstalálkozó egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a szövetségesek megerősítsék az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét mint az Európa és Észak-Amerika közötti kötelék hosszantartó megtestesítőjét. A NATO-csúcson döntést hoznak a katonai szövetség 2030-ig tartó menetrendjéről annak érdekében, hogy hatékonyan kezelhessék a jelen és a jövő kihívásait - fogalmazott Stoltenberg. A főtitkár ezek között Oroszország agresszív fellépéseit, a terrorizmus okozta fenyegetettséget, a szövetséges országok ellen elkövetett kibertámadásokat, az éghajlatváltozás biztonsági hatásait és Kína megerősödését említette.

A NATO legutóbbi csúcstalálkozóját 2019. december elején tartották Londonban. A katonai szövetség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából összehívott csúcstalálkozón döntés született arról, hogy az Egyesült Államokon kívüli NATO-szövetségesek 2024-ig 400 milliárd dollárral növelik tovább a védelemre költött kiadásaikat. A résztvevők megbeszélést folytattak Oroszországról és a fegyverzetellenőrzés jövőjéről, első ízben szóba került Kína megerősödése, az ezzel járó lehetőségekkel és kihívásokkal, valamint a NATO biztonságára gyakorolt hatásokkal együtt.

Jens Stoltenberg
NATO

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.