Ugrás a tartalomra

Stoltenberg: a szövetséges országok fenntartják támogatásukat

2022.06.16
16:06
2022.06.16
16:13
Forrás
MTI
Az USA és a többi szövetséges ország a továbbiakban is támogatja az Oroszországgal szemben védekező Ukrajnát - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben.

A NATO nagyra értékeli Joe Biden amerikai elnök bejelentését, amely szerint az Egyesült Államok további segítséget nyújt Ukrajna önvédelméhez, ahogy a többi szövetséges ország is fenntartja jelentős és példátlan mértékű támogatását az Oroszországgal szemben védekező ország számára - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön.

Stoltenberg a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve a június végén Madridban tervezett NATO-csúccsal kapcsolatban azt mondta, a biztonság szempontjából kiemelten fontos időszakban tervezett találkozón arról kell döntést hozni, hogy a szövetség miként erősítse védelmi és elrettentő képességét.

A tagállami vezetők döntést hoznak az Ukrajnának szánt támogatási csomag részleteiről, a NATO modernizációjáról a megváltozott biztonsági környezetnek megfelelően, valamint megerősítik együttműködésüket az ázsiai és a csendes-óceáni partnerországokkal - mondta.

A tagállamoknak továbbá nem szabad megfeledkezniük a védelmi kiadások fokozásáról sem a terhek kölcsönös megosztása érdekében - emelte ki a NATO-főtitkár.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt monda, Svédország és Finnország történelmi jelentőségű döntést hozott azzal, hogy benyújtották csatlakozási kérelmüket a NATO-hoz. Véleménye szerint mindkét ország alkalmas a tagságra, továbbá reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási várakozásuk mihamarabb megvalósulhat.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter érkezésekor azt közölte, a Kijevnek ígért harci eszközöket, köztük három rakétavetőt júliusban vagy augusztusban szállíthatja Németország.

Elmondta, a rakétavetők használatával kapcsolatos kiképzés június végén kezdődhet, vagyis a fegyverek szállítására július végén vagy augusztus elején kerülhet sor.

Jens Stoltenberg
NATO
orosz-ukrán háború

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.