Ugrás a tartalomra

Strache nem fogadja el az EP-választáson szerzett mandátumát

2019.06.17
13:17
2024.03.19
08:46
Forrás
MTI
Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt lemondott elnöke nem fogadja el az európai parlamenti választáson szerzett mandátumát.

A botrányba keveredett politikus ezt hétfőn, a Facebookon közzétett videoüzenetében jelentette be. Strache emlékeztetett a lemondásához vezető, 2017-ben Ibizán illegálisan készített, belpolitikai válságot kiváltó videófelvételre. Felidézte, hogy Sebastian Kurz volt néppárti kancellár egyoldalúan felbontotta a kormánykoalíciót. Első alkalommal fordult elő Ausztria történelmében, hogy egy kancellárt bizalmatlansági indítvány nyomán menesztettek - szögezte le Strache.

Hangsúlyozta, hogy vállalta a felelősséget tetteiért, visszavonult a politikai életből, de egyúttal az eset teljes kivizsgálását sürgette. Arról is szólt, hogy a politikai életbe csak azután térhet vissza, miután az Ibizán készült felvétel hátterét teljeskörűen tisztázták. Mint mondta, politikai tevékenységét a későbbiekben Ausztriában, illetve szülővárosában, Bécsben szeretné folytatni. 

Ausztriában a szavazásra jogosultaknak lehetőségük van arra, hogy a pártok mellett politikusokra is voksoljanak az európai parlamenti választásokon. A szavazólapon a párt neve mellett egy üres rubrika található, ahova a választópolgár beírhatja annak a politikusnak a nevét, akit az általa választott pártból szívesen látna az Európai Parlamentben. A volt alkancellár 45 000 preferenciális szavazatot kapott a választáson, így lehetősége nyílt arra, hogy mandátumot szerezzen az Európai Parlamentben.

Heinz-Christian Strache

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.