Ugrás a tartalomra
Pixabay

Stratégia a fiatalok Szerbiában marasztalásáért

2019-10-21
09:56
2019-10-21
19:55
Forrás
Szerbiai RTV
Hétéves stratégiát készített Szerbia arra vonatkozóan, hogyan lehet megállítani a fiatalok elvándorlását, és hogyan lehet visszacsábítani azokat, akik már külföldre mentek.

Mit tartalmaz a stratégia, és mit szeretnének a szerbiai fiatalok? Találkozik-e a két álláspont?

A kivándorlást lassító, illetve visszafordító stratégiát Zoran Đorđević foglalkoztatási miniszter magyarázta. A stratégia főként gazdasági elemeket tartalmaz. A tárcavezető elmondta, először felmérik, hogy a különböző régiók és városok milyen irányban fejlődnek, milyen lehetőségekkel rendelkeznek az ipari központok. Ennek tudatában alakítják majd ki az oktatást, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az iskolákból, amilyenekre szükség van. A stratégiával segíteni akarnak a munkaadóknak is, csökkenteni szeretnék az adminisztrációt és a költségeiket.

De mi a fiatalok igénye? Milyen életet szeretnének, mi kell nekik a boldogsághoz? Az Ipsos Strategic Marketing és a Direct Media felmérése sok mindenre rávilágít. Kiderült például, hogy a mai tinédzserek számára a pénz másodlagos, fontosabbnak tartják azt, hogy olyan munkájuk legyen, amiben örömüket lelik. Barátaikat és párjukat, a felmérés szerint, nem az anyagiak alapján választják.

A példaképek listáján a tudós Nikola Tesla és a teniszező Novak Đoković mellett a Baka Prase nevű youtuber is szerepel.

És ami fontos: nagy többségük bármikor kész arra, hogy elhagyja szülőföldjét, a megkérdezettek kétharmada menne külföldre tanulni vagy dolgozni. 55 százalékuknak már van konkrét elképzelése arról, mivel fog felnőttként foglalkozni.

stratégia
gazdasági migráció
migráció
kivándorlás
fiatalok
Zoran Đorđević
oktatás

Most

20:10

Reménysugár a hajnani gibbonoknak

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel, a pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására - írta a BBC hírportálja.

Népszerű