Ugrás a tartalomra

Stratégia a fiatalok Szerbiában marasztalásáért

2019.10.21
09:56
2019.10.21
19:55
Forrás
Szerbiai RTV
Hétéves stratégiát készített Szerbia arra vonatkozóan, hogyan lehet megállítani a fiatalok elvándorlását, és hogyan lehet visszacsábítani azokat, akik már külföldre mentek.

Mit tartalmaz a stratégia, és mit szeretnének a szerbiai fiatalok? Találkozik-e a két álláspont?

A kivándorlást lassító, illetve visszafordító stratégiát Zoran Đorđević foglalkoztatási miniszter magyarázta. A stratégia főként gazdasági elemeket tartalmaz. A tárcavezető elmondta, először felmérik, hogy a különböző régiók és városok milyen irányban fejlődnek, milyen lehetőségekkel rendelkeznek az ipari központok. Ennek tudatában alakítják majd ki az oktatást, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az iskolákból, amilyenekre szükség van. A stratégiával segíteni akarnak a munkaadóknak is, csökkenteni szeretnék az adminisztrációt és a költségeiket.

De mi a fiatalok igénye? Milyen életet szeretnének, mi kell nekik a boldogsághoz? Az Ipsos Strategic Marketing és a Direct Media felmérése sok mindenre rávilágít. Kiderült például, hogy a mai tinédzserek számára a pénz másodlagos, fontosabbnak tartják azt, hogy olyan munkájuk legyen, amiben örömüket lelik. Barátaikat és párjukat, a felmérés szerint, nem az anyagiak alapján választják.

A példaképek listáján a tudós Nikola Tesla és a teniszező Novak Đoković mellett a Baka Prase nevű youtuber is szerepel.

És ami fontos: nagy többségük bármikor kész arra, hogy elhagyja szülőföldjét, a megkérdezettek kétharmada menne külföldre tanulni vagy dolgozni. 55 százalékuknak már van konkrét elképzelése arról, mivel fog felnőttként foglalkozni.

stratégia
gazdasági migráció
migráció
kivándorlás
fiatalok
Zoran Đorđević
oktatás

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.