Ugrás a tartalomra

Stratégiai cél a falvak újraélesztése

2019.06.13
10:29
2019.06.13
19:45
Forrás
Pannon RTV
Megtartotta alakuló ülését a szerbiai falvak újraélesztését szorgalmazó nemzeti tanács Belgrádban.

A tanács létrehozását Milan Krkobabić, régiófejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter indítványozta. Stratégiai céljai egyebek között a regionális egyenlőtlenségek csökkentése, előfeltételek megteremtése a családi gazdaságok fenntarthatóságához, illetve az egészséges turisztikai légkör megteremtése a szerbiai falvakban.

Olyan körülményeket kell megteremteni a szerbiai falvakban, amelyek ösztönzik a fiatalokat arra, hogy ott boldoguljanak és ne hagyják el azokat – hangzott el az alakuló ülésen. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke szerint a falvak újraélesztése nélkül Szerbia sem tud újraéledni. Leszögezte: „Amikor a falvak újraélesztéséről beszélünk, a nemzedékek közötti szolidaritásról, a perspektíváról és a felelősségről, az egész ország és minden falun élő ember gazdasági erősödéséről, a falvakban élő népesség csökkenéséről, illetve a demográfiai öregedésről beszélünk. Amikor a falvak jövőjéről beszélünk a kis környezetekben működő iskolákról is beszélnünk kell, mert iskolák nélkül a falvakat sem tudjuk újraéleszteni.”

Aleksandar Vučić szerb államfő az ülésen elmondta: a szerbiai falvak esetében kulcsfontosságú problémaként jelentkeznek a demográfiai kérdések, illetve a fiatalok elköltözése a kisebb településekről. A tanács tagjait arra kérte, hogy olyan megoldásokat találjanak a problémákra, amelyek kivitelezhetők és eredményesek lesznek. A szerb elnök aláhúzta: „Mi a népességünk csökkenésével nézünk szembe, elveszítjük a falvainkat, az embereinket és ez egy szörnyű probléma az ország számára. Hadd ne mondjam azt, hogy ezzel Szerbia védelmi képességei is csökkennek. Mindenben, amit ez a csapat meg tud tenni, a Szerb Köztársaság, az állam, a parlament és én is mint elnök, maximálisan segíteni és pénzügyileg is támogatni fogjuk.”

A kitűzött célok között szerepel a falusi turizmus fejlesztése, az infrastruktúra korszerűsítése, valamint a demográfiai megújulás társadalmi-kulturális előfeltételeinek megteremtése is.

falvak
újraélesztés

Most

Népszerű