Ugrás a tartalomra

Stratégiai cél, hogy Szerbia az EU tagja legyen

2019.10.30
10:45
Forrás
Pannon RTV
Sokkal nehezebb a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd helyzete, mint amilyennek látszik - jelentette ki Aleksandar Vučić Brüsszelben.

A szerb államfő kifejtette, hogy továbbra is az a stratégiai cél, hogy Szerbia az Európai Unió tagja legyen, de változtatni kell a taktikán, mert a játékszabályok megváltoztak. Vučić a nyugat-balkáni vezetőkkel együtt Jean-Claude Juncker leköszönő európai bizottsági elnökkel és Johannes Hahn távozó bővítési biztossal találkozott Brüsszelben. A szerb elnök szerint mindketten arról győzködték, hogy Szerbiának ki kell tartania az európai úton. A részleteket azonban nem kívánta elárulni, mert szerinte amiket ő mondott, nem mindenkire nézve kedvezőek. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője régiós együttműködést javasolt, amivel Vučić is teljes mértékben egyetértett.

Foto: Tanjug/Szerb Államelnökség

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Mindaz, amiről szó volt, két részre osztható. Az egyik rész az Európai Unióval való viszony, a másik pedig a mindannyiunk közötti kapcsolat a Nyugat-Balkánon. Amennyire pesszimista vagyok, illetve pesszimisták vagyunk az első kérdést illetően - ugyanakkor határozottan eltökéltek az európai uniós út folytatásában - ugyanannyira hiszek abban, hogy a második kérdéskör esetében egy erősebb optimizmus tapasztalható. Itt az árucserére, az emberek és a szolgáltatás szabad mozgására gondolok. Remélem, hogy a jövőben ez a tőkére is vonatkozik majd. Hiszem azt, hogy együtt sokkal többet tudunk elérni a lakosaink számára. Ez az emberek életszínvonalának és a régióban uralkodó hangulatnak a javulását eredményezné, sőt reméljük, hogy a fiatalok kivándorlásának lassítását is.”

Európai Unió
Aleksandar Vučić
Brüsszel
Jean-Claude Juncker
Johannes Hahn
Federica Mogherini

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.