Ugrás a tartalomra

Surján: Jól állnak a dolgok, de azért van még javítanivaló

2013.03.16
16:43
Jól állnak a dolgok Szerbia szempontjából, ami a csatlakozási tárgyalások kitűzésének dátumát illeti - nyilatkozta szabadkai látogatása során Surján László, az Európai Parlament alelnöke
Jól állnak a dolgok Szerbia szempontjából, ami a csatlakozási tárgyalások kitűzésének dátumát illeti - nyilatkozta szabadkai látogatása során Surján László, az Európai Parlament alelnöke. A politikus hozzátette, hogy habár a kisebbségvédelem terén a törvényhozás jól teljesít, a mindennapi együttélés terén még van javítanivalója van Szerbiának. Magyar szempontból a szerbiai kisebbségvédelem és jogok elsődleges fontossággal bírnak. Surján László, az Európai Parlament alelnöke szerint még van mit tennie Szerbiának. „Törvényhozási szinten pozitív hírek vannak, de hogy ez eljutott-e a lakosság szívéig, erre nem tudnék biztosan igent mondani.” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PUXfF0bvaCw A politikus elmondta, hogy az egész magyarságot kiengesztelő gesztusokra van szükség Belgrád részéről. Hozzátette: ezzel együtt meg kell találnunk azokat a történelmi pontokat, amelyekre közösen is büszkék lehetünk. Surján László szerint Szerbiára egy rendkívül fontos feladat befejezése vár még, mégpedig az, hogy tudatosítsa: a kisebbség nem ellenség. „A dolgok pillanatnyilag jól állnak Szerbia szempontjából és magyar politikusként is hadd mondjam azt, hogy Magyarországnak is érdeke, hogy Szerbia az európai vonaton üljön, és velünk együtt haladjon.” Az viszont, hogy a tárgyalási folyamat mikor ér véget, és Szerbia mikor válik az EU tagjává, felelős ember időpontot nem mondhat - tette hozzá.

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.