Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szabadka: Az ellenzéki pártok a tüntetésekről

2021.12.16
13:11
2021.12.17
05:55
Forrás
Pannon RTV
A Dragan Đilas-féle Szabadság és Igazságosság Pártja, a Magyar Mozgalom és a Demokrata Párt képviselői szerint a csatát megnyerték, de a háborút még nem, a végső cél elüldözni a Rio Tintot Szerbiából, hogy ne létesüljön lítium kitermelő bánya.

Szombatonként tüntettek az elmúlt hetekben Szerbia több városában. Amiatt elégedetlenkedtek a polgárok és egyes ellenzéki pártok, valamint szervezetek, hogy lítiumkitermelő bányát hoznának létre Nyugat-Szerbiában, illetve a kisajátítási és a népszavazásról szóló törvény ellen is tiltakoztak.

A szerb elnök kérésére a kisajátítási törvényt visszavonták, a népszavazásról szóló jogszabályt pedig módosították.

A szerbiai tüntetésekkel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót az ellenzéki pártok szabadkai vezetői, azt mondták: a csatát megnyerték, a háborút még nem.

Sebők Róbert, szabadkai elnök, Szabadság és Igazságosság Pártja: „Ha evvel a blokáddal azt elértük, hogy ez a két törvénytervezet, vagyis megszavazott törvény vissza lett vonva, az már egy csatának a győzelmét jelenti, és nem volt könnyű, tudják, hogy ki voltunk minden nyomásnak téve.”

A szerbiai tüntetések országos figyelmet kaptak a médiában. A Pannon RTV-hez tartozó médiumok, a Pannon Televízió, a Pannon Rádió, a Szabadkai Magyar Rádió és a pannonrtv.com is hétről-hétre beszámolt róluk. Szabadka mellett a más településeken zajló tüntetések is bekerültek híradásainkba.

Sövény Ferenc, elnök, Magyar Mozgalom: „A Magyar Nemzeti Tanács által alapított, vagy az ő fennhatóságuk alatt álló médiumaink, mint a Pannon RTV, a Magyar Szó és a Hét Nap, amennyire lehet, szakmaiatlan, illetve negatív hozzáállást tanúsítottak az elmúlt hetek történései és blokádjai iránt. Ezeket a tájékoztatási módszereket még Slobodan Milošević rendszere is megirigyelhette volna.”

A Demokrata Párt szabadkai városi bizottságának elnöke szerint a tüntetők változásokat szeretnének országos, de helyi szinten is.

Danijel Kovačić, a szabadkai városi bizottság elnöke, Demokrata Párt: „Az elmúlt hetek szabadkai történései komoly változásokhoz köthetők, a polgárok gondolkodásmódjában, a környezetvédelmi kérdéseket illetően is, valamint azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség visszavonult a tüntetésekről Szerbia-szerte.”

A tüntetők egy része utólag pénzbírságot kapott, amiért akadályozta a forgalmat. A sajtótájékoztatón elhangzott: nekik azt tanácsolják, fizessék ki a büntetést, a tüntetést szervező pártok jogászai pedig bírósági úton fogják a pénzt visszakövetelni, majd pedig visszafizetni az embereknek. Szabadkán egyébként szombaton már nem lesz tüntetés.

Rio Tinto
Szabadság és Igazságosság Pártja
Magyar Mozgalom
Demokrata Párt
Sövény Ferenc
Danijel Kovačić
Sebők Róbert

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.