Ugrás a tartalomra

Szabadkán egyeztetett a szerb és a horvát külügyminiszter

2023.01.28
18:55
2023.01.28
20:51
Forrás
Pannon RTV
Számos kérdést kell tisztázni a szerb-horvát kapcsolatok magasabb szintre emelése érdekében. Az elmúlt 30 év történései mély nyomot hagytak a szerb és a horvát népben is - hangzott el a találkozón.

Szabadkán, a Városházán találkoztak Szerbia és Horvátország külügyminiszterei. Rendezni kell a balkáni háborúk során eltűnt személyek felkutatásának kérdését is, emelte ki a horvát külügyér.

A békének, a szabadságnak, és a stabilitásnak nincs alternatívája. Az emberi jogokat tiszteletben kell tartani, és a jószomszédi viszonyokra kell törekedni, ebben egyetértett Ivica Dačić és horvát hivatali kollégája. Több fontos témában is egyeztettek, hiszen számos dologban még eltérők a megítélések a múltbéli eseményeket illetően, mondta Ivica Dačić.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Arról beszéltünk, hogy az elkövetkező egy hónap során együttes ülést tartunk Horvátország és Szerbia külügyminisztériumai munkatársainak részvételével. Ennek célja, hogy konzultációk által elkészítsük azoknak a kérdéseknek az áttekintését, amelyekkel foglalkozunk kell az előttünk álló időszakban.”

A szerb küldöttség tagja lesz majd Tanja Miščević, Szerbia európai integrációs ügyekkel megbízott minisztere is, aki tájékozódni fog Horvátország tapasztalatairól az uniós csatlakozási kérdésekben, tette hozzá a szerb külügyminiszter. Ivica Dačić egyúttal üdvözölte, hogy a horvátországi szerbek is részt vesznek a horvát állami intézmények munkájában.

A kétoldalú kapcsolatok javításában fontos szerepet vállalnak a Horvátországban élő szerbek és a Szerbiában élő horvátok, szögezte le Gordan Grlić Radman, horvát külügyminiszter.

Gordan Grlić Radman, külügyminiszter, Horvátország: „Természetesen itt nyíltan és őszintén kell beszélni. Senki sem viselkedhet úgy, mintha mi sem történt volna 32 vagy 33 évvel ezelőtt. Vannak bizonyos kérdések, amik igenis terhet jelentenek Horvátország számára, de ezek a nyitott kérdések nem terhelhetik sem a Szerbiában élő horvátokat, mint Vajdaságban élő nemzeti közösséget, sem a Horvátországban élő szerb kisebbséget. Ezért mindkét ország polgárai érdekében dolgoznunk kell, és együtt kell működnünk, mert a politika rendkívül felelősségteljes szakterület, a mi polgáraink pedig épp azt várják el, hogy a kapcsolataink előre haladjanak.”

Radman hozzátette, Horvátország támogatni fogja Szerbiának az EU felé vezető útját, amennyiben az ország minden elvárásnak eleget tesz. Ennek érdekében a közeljövőben több tárgyalást is folytat majd Tanja Miščević, Szerbia európai integrációs miniszterével, mondta a horvát kül- és egyben az uniós ügyekkel is megbízott miniszter.

Ivica Dačić
Gordan Grlić Radman
külügyminiszter
Horvátország
Szerbia
Tanja Miščević

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.