Ugrás a tartalomra

Szabadkán találkozott a horvát és a szerb oktatási miniszter

2017.12.15
20:49
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán találkozott Mladen Šarčević, Szerbia és Blaženka Divjak, Horvátország oktatási minisztere. A tárgyalás a két fél között a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban volt.

A két oktatási miniszter miután megtekintette a szabadkai gimnáziumot, művelődési műsoron vettek részt. Az előadás után zárt ajtók mögött tárgyalt a két ország delegációja. Blaženka Divjak fontosnak nevezte a bilaterális egyeztetést, hiszen számos olyan oktatási kérdéssel tudtak foglalkozni, ami a Szerbiában élő horvát közösséget érinti. Blaženka Divjak, oktatási miniszter, Horvátország: „Elsősorban olyan kihívásokra és problémákra helyeztük a hangsúlyt, amelyek jelen vannak, és úgyszintén a megoldásokra is kitértünk, amelyek már megvalósultak, tehát olyan témákról is szó volt, amelyeket már sikerült megoldani. Örömmel jelenthetem ki, hogy az általános iskolai tankönyvek problémája végül megoldódott, köszönöm ezt a miniszter úrnak. Természetesen a következő lépés a középiskolai tankönyvek kérdése. Van is már megoldásunk ezzel kapcsolatban.”

Mladen Šarčević szerint az oktatás terén fejlődött a kapcsolat Szerbia és Horvátország között, hiszen Szerbiában 15 éve horvát nyelven is folyik oktatás. A szerb oktatási miniszter hozzátette, következő lépésként a horvát nyelvű tankönyvek digitalizációját kell megoldani. Mladen Šarčević, oktatási miniszter, Szerbia: „Sok közös témánk volt, mint a jó szomszédoknak. Két szinten kell ezt végeznünk, egyrészt, hogy gondoskodjunk a kisebbségekről, és fordítva is ilyen legyen a kapcsolat. Tehát, hogy a Szerbiában élő kisebbségek felé hogyan viszonyulunk, és fordítva, Horvátországban is.”

A két miniszter kiemelte, a felsőoktatás területén is azt tervezik, hogy szorosabbá tegyék a viszonyt a két ország között.

Szerbia
Horvátország
Szabadka
oktatási miniszter

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.