Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szabadkán ülésezett a Nemzeti Tanácsok Koordinációs Testülete

2019-12-12
16:31
2020-01-31
18:24
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen a szerbiai nemzeti közösségek tanácsainak illetékesei értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a terveket 2020-ra vonatkozóan.

A Magyar Nemzeti Tanács esetében a legnagyobb problémát a hivatalos nyelv és íráshasználat területén látták - hangzott el az eseményen.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A törvények hiába rendelkeznek úgy, ahogy rendelkeznek, itt egy alapvető dolog lenne, mint ahogy mondtam egy kulturális áttekintése a rendszernek, úgy összefoglalva, hogy számos törvény a maga módján rendez valamit. Ezek fölé kell, hogy emelkedjenek a nemzeti kisebbségekről, az emberi jogokról szóló törvények.”

Ivan Bošnjak, Szerbia államigazgatási és helyi önkormányzati államtitkára kiemelte, az elmúlt év tapasztalatai alapul szolgálnak majd a 2020-as esztendő tekintetében: „Reményeink szerint az, amit nem tudtunk megvalósítani a 2019-es éveben, mindenképp lehetőségként, és kívánalomként lesz elismerve annak érdekében, hogy azt a döntéshozók Szerbia mindhárom hatalmi szintjén megvalósítsák a polgárok érdekében. Abból a célból, hogy együtt építhessük a sikeres, és gazdagabb Szerbiát.”

Zoran Pašalić, köztársasági ombudsman kiemelte, a nemzeti közösségek képviselői az előző időszakban 1600 alkalommal fordultak a polgári jogvédő intézményéhez: „Főként a nyelvhasználattal, a kultúrával, az anyakönyvi és a házassági anyakönyvek beírásaival kapcsolatban, ami csak egyképpen lehetséges, ez pedig a nemzeti közösségek nyelvein, és olyan módon, ahogy az szükséges. Ezen hosszasan dolgoztunk, és sikerült kijavítanunk ezeket a rendellenességeket.”

Az eseményen elhangzott, a közeljövőben az illetékes miniszterrel is tárgyalnának a nemzeti tanácsok, amelyben pontosítani fogják, hogy a fordítói, tankönyvkiadói és egyéb problémák hogyan oldhatóak meg a leggyorsabb, és leghatékonyabb módon.

Nemzeti Tanácsok Koordinációs Testülete
Magyar Nemzeti Tanács
Zoran Pašalić
Ivan Bošnjak
Hajnal Jenő

Most

21:44, Frissítve: 22:06

Ha összefogunk, meglesz a pénz!

Pál Gajódi Olivér 2019.12.17-én született Bajmokon. Élete első hónapjai óta kemény harcot vív egy súlyos betegség, a gerinc eredetű izomsorvadás ellen.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.