Ugrás a tartalomra

Szabadkára és Palicsra látogatott Aleksandar Vučić

2019.11.23
16:47
2020.02.28
17:55
Forrás
Pannon RTV
A Goodwill Pharmába és a Palicsi Pincegazdaságba is ellátogatott ma a szerb elnök.

Ezek a fejlesztések jelentősen hozzájárulnak Szabadka és ezzel az egész ország további gazdasági fellendítéséhez - jelentette ki Aleksandar Vučić. Szerbia egy olyan ország, ahol lehet emberhez méltóan élni - emelte ki Pásztor István a Palicsi Pincegazdaságban. A tartományi képviselőház elnöke hozzátette, hogy a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatása jelentősen hozzájárul a szülőföldön való boldoguláshoz. Vučić ezért külön köszönetet mondott Orbán Viktornak.

A Palicsi Pincegazdaság gyártási programjában a jövő év januárjától 11 új termék jelenik meg, gyümölcspálinkák és különféle tömény italok. Az ehhez szükséges alapanyagokat a gyárhoz tartozó gyümölcsösökben termelik meg, illetve a kooperánsoktól vásárolják fel. Az évi gyártási kapacitás mintegy 3 millió liter töményitalt tesz majd ki.

A régió 180 beszállítójával kötöttek szerződést - mondta Branislav Ličina. A Palicsi Pincegazdaság ügyvezető igazgatója szerint céljuk, hogy az első termelési évben mintegy 50 fajta terméket értékesítsenek a hazai és a nemzetközi piacon: „Olyan márkatermékekkel jelenünk meg, amelyekkel konkurensek leszünk a világ vezető gyártóival. A mi elképzelésünk, hogy a következő időszakban jelentős kivitelt valósítsunk meg az EU-ba meg más országokba és a világpiacra.”

Pásztor István megköszönte a szerb államfőnek, hogy a szombat délutánját Palicson töltötte. A tartományi képviselőház elnöke azt mondta: Szerbia egy olyan ország, ahol lehet emberhez méltóan élni: „Az volt a szándékom, hogy az elnök úrnak megmutassam ezen a két példán, hogy az elmúlt négy évben a gazdaságfejlesztési program keretein belül, a Prosperitati Alapítványon keresztül mit csináltunk. Ezúton is szeretném aláhúzni, ezt elnök úrnak elmondtam, hogy mintegy 300 millió eurós befektetési lendületet hoztunk ebbe a térségbe, ebből durván 150 millió volt az, amit a magyar állam támogatásával a Prosperitati Alapítványon keresztül biztosítottunk a pályázók számára. A másik mintegy 150 millió euró az az önrész, illetve a hitelkonstrukció. Több mint 3000 munkahelyet hoztunk létre, és több ezer munkahelyet, több ezer egzisztenciát erősítettünk meg.”

Hozzátette: ez azt bizonyítja, hogy egy olyan vállalkozói rétegünk van, amelyiknek van víziója a saját üzletével kapcsolatban, a politikának pedig az a feladata, hogy ezeknek a lehetőségeknek a biztosításával, segítse az elképzelések megvalósítását.

Aleksandar Vučić mindenekelőtt sajnálatát fejezte ki, hogy óbecsei származása ellenére mindössze hat szót tanult meg magyarul. Ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósításáért a szerb államfő külön köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. Vučić kiemelte: a borászat fejlesztése nemzeti stratégiai tervének kidolgozása már folyamatban van: „A gazdasági fejlődés mértékét Európában, akár hiszik, akár nem, a borászat fejlesztésével mérik. Ezt láthatták például 2005 és 2009 között Bulgáriában, láthatták Romániában is mindjárt ezután, 2009 és 2013, 2014 között, most pedig láthatják a szerbiai borászat hatalmas előrelépését, amely hétmérföldes léptekkel fejlődik a minőség tekintetében.”

A szerb elnök hozzátette: köszönettel tartozik az itt élő magyar népnek és az anyaországuknak is, hogy az ilyen beruházásokkal és fejlesztésekkel hozzájárulnak egy sikeresebb és gazdaságilag erős Szerbia létrehozásához.

Szabadka
Goodwill Pharma
Andex Kft.
Pásztor István
Aleksandar Vučić

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.