Ugrás a tartalomra

Szankciókat vezet be Fehéroroszországgal szemben az Európai Unió

2020.10.02
12:13
2020.10.02
16:14
Forrás
Pannon RTV
Többek között erről is döntöttek a kétnapos uniós csúcstalálkozón. Az Európai Tanács rábólintott a V4-ek új Marshall-tervére is, amellyel a fehérorosz gazdaságot támogatnák.

Fehéroroszországra és Törökországra fókuszáltak az uniós állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozójukon. A kétnapos egyeztetésen szankciók bevezetése mellett döntöttek Fehéroroszországgal szemben a szeptemberi vitatott elnökválasztás, illetve az azt követő megmozdulások részvevői elleni erőszakos fellépés miatt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte, az európai uniós szankciós listán mintegy negyven olyan név szerepel, akik felelősek a hatósági erőszak elrendeléséért vagy részt vettek annak végrehajtásában. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök nincs a listán, de az EU figyelemmel kíséri az eseményeket, ezért ez még változhat - tette hozzá. A retorziók között szerepel az utazási tilalom és a pénzeszközök befagyasztása is.

Az Európai Tanács rábólintott a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő által a visegrádi csoport nevében javasolt, Fehéroroszországnak szánt új Marshall-tervre. Az egymilliárd eurós program fő eleme egy stabilizációs alap létrehozása és a kis- és középvállalkozások támogatása. Ennek alapfeltétele lenne azonban egy új, szabad és tisztességes fehérorosz elnökválasztás.

 

A csúcstalálkozón felszólították Törökországot, hogy folytasson párbeszédet a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult konfliktus rendezése érdekében. Az Európai Tanács szolidaritását fejezi ki Görögországgal és Ciprussal szemben - fogalmazott Michel. Jó irányba mutató lépés, hogy megkezdődött a párbeszéd a görög és a török fél között - fogalmazott Ursula von der Leyen. Kiemelte, a konfliktus csakis békés párbeszéd útján és a nemzetközi jog tiszteletben tartásával oldóható meg.

A csúcstalálkozón a Kínával való kapcsolatokról és Navalnij, orosz ellenzéki politikus megmérgezéséről is tárgyaltak.

szankció
Fehérororszoszág
Európai Unió
Törökország
V4
Görögország
Ciprus

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.