Ugrás a tartalomra

Szarajevóban tárgyaltak a nyugat-balkáni országok miniszterelnökei (videó)

2017.03.16
16:10
A nyugat-balkáni országok miniszterelnökei Szarajevóban tárgyaltak
A nyugat-balkáni országok miniszterelnökei Szarajevóban tárgyaltak. A központi téma a gazdasági együttműködés volt. A térség vezetőit Denis Zvizdić, a bosznia-hercegovinai államszövetség minisztertanácsának soros elnöke fogadta. A találkozón a szerb, a montenegrói, a macedón, az albán és a koszovói miniszterelnök mellett részt vett Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa és Angelino Alfano, Olaszország külügyminisztere. A berlini folyamatot 2014-ben Angela Merkel német kancellár kezdeményezte a balkáni államok együttműködésének fellendítéséért. A folyamat következő tárgyalása július 12-én lesz Triesztben. A mostani nyugat-balkáni csúcs feladata, hogy előkészítse ezt a találkozót. Denis Zvizdić, a bosznia-hercegovinai államszövetség minisztertanácsának soros elnöke: „A tárgyalás egyik fő témája a régió békéjének és stabilitásának megőrzése volt. Sok, minőségi indítványt hallhattunk. Ezeken elmondták a modelljeiket, megoldásváltozataikat az egységes balkáni piac létrehozásával kapcsolatban.” Johannes Hahn a találkozón elmondta, hogy az Európai Unió tagállamai elkötelezettek a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozása mellett. Azonban nem szabad megengedni, hogy a pillanatnyi akadályok az eddig elért eredményeket veszélyeztessék. Az európai bővítési biztos szerint a térség számára a legfontosabb a gazdasági együttműködés kérdése. Aleksandar Vučić egy regionális gazdasági unió létrehozását javasolta. Szerbia miniszterelnöke elmondta, hogy ez a fajta együttműködés sokat jelentene a régió országai számára. „Egy ilyen egységes piac elsősorban egy minden téren egységes nagyobb piac létrehozásával járna. A kis, feldarabolt piacok helyett egy nagy, közel 20 millió lakost, vásárlót felölelő piac jönne létre. Ennek méretgazdasági hatásai lennének. Ez a piac terjedésének következménye lenne. Ez nem csak nagyobb termelést jelentene, hanem alacsonyabb árakat és a régió termékeinek nagyobb versenyképességét is az európai piacon.”



Szerbia miniszterelnöke arra is kitért, hogy a tárgyalások során úgy tűnik, mintha minden rendben volna a balkáni országok között, de - mint fogalmazott - amikor hazamennek az együttműködés megszakad. „Minden találkozón gazdasági témákról beszélünk. Ez szép és jó, azonban utána csak a politikai viszonyainkról esik szó, vagy egyáltalán nem is beszélünk. Lehet, ha többet tettünk volna a gazdasági egyesítés érdekében, akkor más üzenetet sugároznánk az állampolgárok, az országaink népessége felé.” Az elmúlt időszakban több probléma is terhelte a Nyugat-Balkán államait. Ilyen volt egyebek mellett a Szerbiából Koszovóba küldött, nemzeti szimbólumokkal ellátott vonat kérdése, a boszniai szerb entitás kiválási törekvései, a macedón belpolitikai válság és az is, hogy Bosznia kezdeményezte a Szerbia elleni per újratárgyalását Hágában. A horvát-szerb viszony is fagyossá vált az elmúlt időszakban. A szerb miniszterelnök szerint a mostanihoz hasonló tárgyalások akkor hozhatnak konkrét gazdasági eredményeket, ha a régióban továbbra is stabilitás és béke honol. Korábban:

Szarajevóban tárgyalnak a nyugat-balkáni országok miniszterelnökei

2017.03.16.

A mai találkozó előkészület a berlini folyamat következő tárgyalására, amelyre július 12-én Triesztben kerül sor. A berlini folyamatot 2014-ben Angela Merkel német kancellár kezdeményezte a balkáni államok együttműködésének fellendítése céljából. A Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozóján Aleksandar Vučić szerb, Duško Marković montenegrói, Emil Dimitrev macedón, Edi Rama, albán és Isa Mustafa koszovói miniszterelnök mellett részt vesz Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa és Angelino Alfano, Olaszország külügyminisztere is. A tárgyalás résztvevőit a házigazda Denis Zvizdić, a Bosznia-Hercegovinai Államszövetség Minisztertanácsa soros elnöke fogadta. (Tanjug, Nezavisne novine)

Feszült hangulatban telt a nyugat-balkáni országok vezetőinek munkavacsorája

Fontos a párbeszéd, mert ez megnyugtathatja a kedélyeket a régióban, amire pedig jelenleg a legnagyobb szükségünk van - jelentette ki Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke, miután szerdán megérkezett Szarajevóba. Ma tartják ott a nyugat-balkáni országok kormányfőinek találkozóját. Vučić szerint a hat országot érintő megbeszélések nem lesznek könnyűek, de mégis nagy reményekkel várja azokat, mert ezúttal konkrét projektekről is szó lehet. Kiderülhet, kinek mi a célja, hova tart, mit szeretne elérni - mondta Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök szerda este Szarajevóban. Hozzátette, úgy véli, most első alkalommal jelentősebb eredményei is lehetnek a találkozónak. A megbeszélések témája között a tervek szerint szerepel az autóutak, a vasútvonalak kérdése is, valamint Vučić vámunióról szóló kezdeményezése. A mai megbeszélés előtt a hat ország vezetője tegnap este Denis Zvizdić, a Bosznia-Hercegovinai Államszövetség Minisztertanácsa soros elnökének meghívására közös vacsorán vett részt. A Szerbiai RTV tudósítása szerint a nyugat-balkáni országok miniszterelnökeinek szarajevói munkavacsorája feszült hangulatban zajlott, miután szerdán a pristinai kormány döntött arról, hogy minden olyan ingatlan, amely az egykori JSZSZK vagy a Szerb Köztársaság, illetve Koszovó Autonóm Tartomány nevére volt eddig bejegyezve, mostantól átkerül a Koszovói Köztársaság tulajdonába. Aleksandar Vučić, élve az alkalommal, megkérdezte Isa Mustafa koszovói miniszterelnököt, hogy mi alapján döntöttek úgy, hogy átruházzák a szerb vagyont Koszovóra. Vucic Sarajevo Nyugat-Balkan A szarajevói Libertas étteremben tartott vacsorán Vučić és Mustafa mellett jelen volt Denis Zvizdić, Mirko Šarović, Bosznia-Hercegovina gazdasági kérdésekkel megbízott minisztere, Edi Rama, Albánia miniszterelnöke, valamint Szerbia, Albánia és az Egyesült Államok boszniai nagykövetei is. A találkozó ma a hat nyugat-balkáni ország miniszterelnökeinek tanácskozásával folytatódik, ahol elsősorban gazdasági témákról lesz szó. (forrás és kép: Tanjug)

 Szarajevóban a szerb miniszterelnök

2017.03.15.

A fontos a párbeszéd, mert ez megnyugtathatja a kedélyeket a régióban, amire pedig jelenleg a legnagyobb szükségünk van - ezt mondta Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke, miután szerdán megérkezett Szarajevóba. Csütörtökön tartják ott a nyugat-balkáni országok kormányfőinek találkozóját. Vučić szerint a hat országot érintő megbeszélések nem lesznek könnyűek, de mégis nagy reményekkel várja azokat, mert ezúttal konkrét projektekről is szó lehet. Kiderülhet, kinek mi a célja, hova tart, mit szeretne elérni - mondta a szerb miniszterelnök. Úgy vélte, most első alkalommal jelentősebb eredményei is lehetnek a találkozónak. A megbeszélések témája között a tervek szerint szerepel az autóutak, a vasútvonalak kérdése is, valamint Vučić vámunióról szóló kezdeményezése. (Tanjug) Korábban: 2017.03.15. Aleksandar Vučić szerda este Szarajevóba érkezett. Szerbia miniszterelnöke a regionális projektekről, a szállítmányozási és energetikai infrastruktúrák összekötéséről és a hatékonyabb gazdasági együttműködésről tárgyal hat nyugat-balkáni ország kormányfőjével. Vučić montenegrói, macedóniai, albániai, koszovói és a házigazda bosnyák hivatali kollégájával tárgyal. Jelen lesz Johannes Hahn, az EU szomszédságpolitikai és bővítési biztosa is. A nyugat-balkáni csúcstalálkozó házigazdája a bosznia-hercegovinai államszövetség minisztertanácsának soros elnöke, Denis Zvizdić. Szarajevóban rendkívüli biztonsági intézkedések vannak érvényben. A találkozón javaslatot tesznek az egységes vámunió és az egységes nyugat-balkáni piac létrehozására. (Szerbiai RTV, kép: Tanjug)
Aleksandar Vučić
Szarajevó

Most

Népszerű