Ugrás a tartalomra

Száznapos a szerb kormány

2021.02.04
15:47
2021.02.04
17:01
Forrás
Pannon RTV
Február 5-én, azaz holnap lesz száznapos a szerb kormány. A mai kormányülésen a miniszterelnök meghívására Aleksandar Vučić államfő is részt vett.

A 2020 tavaszára tervezett általános választásokat a járványhelyzet miatt június 21-én tartották meg Szerbiában.  A választásokat követően augusztus 3-án tartotta meg alakuló ülését a szerb parlament.

Szerbia kormánya 2020. október 28-án alakult meg. Ezen a napon ismertette Ana Brnabić szerb kormányalakító a parlamentben az új kormány programját. Szerbia kormányfője az expozéjában kiemelte, hogy az új kormány hat legfontosabb célja közé tartozik a koronavírus-járvány elleni küzdelem, a Koszovóval folytatott párbeszéd, a szervezett bűnözés elleni harc fokozása, a jogállamiság megerősítése, a reformok gyorsabb végrehajtása és Szerbia gazdasági fejlesztése.

Gazdasági eredményeit tekintve Szerbia Európa vezető állama, a koronavírus elleni oltás tekintetében pedig második jelenleg - emelte ki Ana Brnabić. Azt mondta, megvitatták a Pristinával folytatott párbeszédet, valamint az elnök franciaországi látogatásának eredményeit. A kormányfő azt ígérte, a közvéleményt szombaton fogja tájékoztatni a mostani kormány száznapos munkaeredményeiről. A szerb kormány számára a polgárok egészsége mindenben prioritást élvez - jelentette be Ana Brnabić.

„Rendkívül büszkén jelenthetem ki, hogy a 2021-es évre rekord összeget, hárommilliárd dinárt különítünk el azoknak a személyeknek a kezelésére, akik ritka betegségekkel küzdenek. Tehát hárommilliárdos rekord összeget, ami eddig a legtöbb, azaz most, 2021-ben. Emlékeztetném önöket, mennyiben változott ebben is Szerbia hozzáállása. 2008-ban például a ritka betegségekkel küzdő páciensek gyógykezelésére Szerbiában nulla dinárt fordítottak. Nulla dinárt. 2012-ben ez 130 millió dinár volt. Mi ezt folyamatosan növeltük.”

Szerbiának sikerült megőriznie nemzeti érdekeit Koszovóban. Az országban kórházak, autópályák épültek és sok más közműfejlesztési beruházás zajlik, valamint tovább tart az oktatás digitalizációs fejlesztése - mondta a sajtótájékoztatón a szerb államfő. Aleksandar Vučić hozzátette: komoly harc folyik a korrupció, a maffia, a bűnözés felszámolása érdekében. Ezzel a szerdáról csütörtökre virradó és a csütörtöki nap folyamán zajló letartóztatásokra utalt, amikor is 17 személyt tartóztattak le azzal az alapos gyanúval, hogy súlyos bűncselekményekre készültek, közöttük emberrablásra és gyilkosságokra. Mindegyikük esetében előzetes letartóztatást rendeltek el.

„Ebben a tekintetben most különösen szeretném megdicsérni elsősorban a belügyminisztérium akcióját, és együttműködésüket a szervezett bűnözés elleni ügyésszel. Ő egy önálló szerv, de azt hiszem, nincs olyan ember az országban, aki ma ne lenne elégedett a ténnyel, hogy az ország megmutatta, senki sem követheti el büntetlenül a legsúlyosabb bűncselekményeket.”

Aleksandar Vučić a vakcinációról is beszélt. Reményei szerint Szerbia viszonylag rövid időn belül akár 12 millió adag oltóanyaghoz is hozzájuthat, elsősorban a Kínával és Oroszországgal kötendő szerződéseknek köszönhetően.

szerb kormány
Ana Brnabić
Aleksandar Vučić

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.