Ugrás a tartalomra

Szélsőségesek zavarták meg a büszkeségnapi felvonulást Belgrádban

2019.09.15
20:56
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a büszkeségnapi felvonulást Belgrádban. Egy több tucat fős társaság megpróbálta lezárni az LMBT+ közösség tagjainak útvonalát, a csendőrségnek sikerült őket eltávolítani a kijelölt útról.

Öt-tíz személyt őrizetbe vettek, mert összetűzésbe keveredtek a rend őreivel.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Az LMBT+ közösség tagjai a belgrádi felvonulásuk során a kormány épülete előtt is elhaladtak. Az ellenzők gyülekezése ellenére kijelentették, hogy megtartják a Pride-ot, és az útvonalon sem változtatnak.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Az idei esemény mottója: Nem adom fel! Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a különbözőség elfogadására, emellett kérelemmel fordulnak a kormányhoz. Szeretnék, ha elfogadnák a bejegyzett élettársi kapcsolatról és a nemi identitásról szóló törvényeket.

Fotó: Tanjug/Andrija Vukelic

A sétán részt vett Ana Brnabić, Szerbia kormányfője is.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Úgy vélem, hogy ezen a napon ismét a béke, a szeretet és a tolerancia üzenetét terjesztjük. Ezek azok az értékek, amelyeket nekünk itt, Szerbiában meg kell őriznünk, sokkal erőteljesebben, mint ahogy azt ma tesszük, és népszerűsítenünk is kell. Úgy gondolom, hogy Szerbia jó úton halad, szerintem a társadalmunk egyre elfogadóbb. Természetesen van még nagyon-nagyon sok probléma, de az a fontos, hogy együtt, mindennap egy kicsit megoldjunk belőle.”

Belgrád
Pride
büszkeség
felvonulás
blokád
Ana Brnabić

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.