Ugrás a tartalomra

Szeptember 2-án találkoznak a belgrádi és pristinai vezetők Washingtonban

2020.08.14
09:17
2020.08.14
11:35
Forrás
Szerbiai RTV
Richard Grenell, az amerikaiak különmegbízottja a Twitteren közölte a hírt.

Már korábban is szó volt arról, hogy tárgyalóasztalhoz ül a Fehér házban a szerb és a koszovói fél, a június 27-ére tervezett találkozót azonban Hashim Thaci koszovói elnök lemondta, miután beidézték a Hágai Törvényszékre. A két fél ezt követően júliusban, Brüsszelben ült össze. Ott a szerbeket Aleksandar Vučić államfő, a koszovóiakat Avdullah Hoti miniszterelnök vezette, az EU részéről pedig Miroslav Lajčak közvetített. Akkor a konkrétumok helyett inkább a későbbi tárgyalások témáit egyeztették. Szeptemberben Brüsszelben is folytatódnak az egyeztetések.

Szerbia részt vesz a szeptember 2-ára tervezett washingtoni találkozón - közölte Aleksandar Vučić. A szerb elnök szerint Belgrád nincs olyan pozícióban, hogy ne vegyen részt a pristinai vezetőkkel való egyeztetésen. Nehéz helyzetben vagyunk, mivel ezeken a találkozókon a közvetítőfelek, az Egyesült Államok, illetve az EU legtöbb tagországa is független államként kezeli Koszovót - mondta Vučić.

Hozzátette, Szerbia soha sem fogja külön országként kezelni Koszovót, ez pedig az egyeztetés közben is így lesz. A washingtoni találkozón főként gazdasági témákról lesz szó.

Belgrád
Pristina
tárgyalás
párbeszéd

Most

Népszerű