Ugrás a tartalomra

Szeptember közepéig eldőlhet, hogy az ellenzék bojkottálja-e a következő parlamenti választást

2021.07.16
15:09
Forrás
Pannon RTV
Még az idén népszavazást tarthatnak Szerbiában az alkotmánymódosításról. Az erről szóló parlamenti döntés őszre születhet meg, amelyet követően referendumon erősítik meg azt. A változtatásra az uniós csatlakozás miatt kerülhet sor.

Erről is beszélt Szubjektív című műsorunkban Kovács Elvira. A köztársasági parlament alelnöke szerint valószínű, hogy jövő tavasszal előrehozott választásokat tartanak az országban. A hatalmi és az ellenzéki pártok között jelenleg is párbeszéd zajlik arról, hogy milyen feltételek mellett tartsák meg a voksolást. A cél, hogy elkerüljék a bojkottot és demokratikusan, mindenki számára elfogadható módon rendezzék meg a szavazást. Szeptember közepéig eldől, hogy sikerül-e egy ilyen megoldást találni – tette hozzá a VMSZ-es politikus. Kovács hozzáfűzte: jelzésértékű, hogy a legutóbbi találkozás alkalmával másfél nap alatt nem lehetett hallani a bojkott szót. A Vajdasági Magyar Szövetség részt vesz a párbeszédben és célja, hogy a kisebbségi jogok ne csorbuljanak.

„Rendkívül fontos a kisebbségek részvétele, jómagam többször kihangsúlyoztam, hogy ennyi módosítás vagy gondolkodás vagy tervezés mellett továbbra is napirenden kell tartani a kisebbségeket és nem szabad róluk megfeledkezni. Bármilyen módosítás történik a nagyobb szerb pártok irányában és ez megkönnyítheti a bejutásukat, mint például, mikor tavaly csökkent a választási küszöb 5 százalékról 3-ra, ugyanakkor figyelemmel kell kísérni, hogy ez hogyan hat a kisebbségi pártokra. Őket nem szabad kellemetlen vagy negatív helyzetbe hozni emiatt.”

parlamenti választások
bojkott
ellenzék
Szerbia
Kovács Elvira
VMSZ

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.