Ugrás a tartalomra

A szerb-azeri együttműködésben rejlő lehetőségek

2022.12.21
14:20
2022.12.21
16:17
Forrás
Tanjug
Szerbia köztársasági elnöke munkalátogatáson tartózkodik Azerbajdzsánban, melynek során találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel, valamint Madat Gulijev hadiipari miniszterrel.

Lépéseket tesznek annak érdekében, hogy Azerbajdzsán a jövő év elejétől áramot exportáljon Szerbiába, ezt Aliyev jelentette be. Szerbia számíthat arra, hogy a teljes éves gázszükségletének egyharmadát Azerbajdzsánból kapja, ami az esetleges új gázvezetékek építésével együtt további energiabiztonságot és függetlenséget jelent a villamosenergia-termelésben, mondta Dubravka Đedović szerb bányászati ​​és energiaügyi miniszter, aki azerbajdzsáni miniszterekkel folytatott megbeszéléseket Bakuban.

Aleksandar Vučić kijelentette, hogy Azerbajdzsánnal új együttműködési területek nyíltak meg. Mint mondta, közös fellépésről, közös munkáról, kölcsönös technológiatranszferről van szó a hadiiparban.

„Egyes ilyen termékekkel, amiket a jövőben együtt gyártanánk, megjelenhetnénk majd harmadik országok piacán is. Mert úgy gondoljuk, hogy nagy lehetőségek rejlenek ebben, ha közösen lépünk fel, Szerbia és Azerbajdzsán. Ezért találkoztunk egy hónap alatt immár másodszor, és a szerb delegáció gyakran megy majd Azerbajdzsánba, az azeri delegáció pedig pár nap múlva ismét Belgrádba érkezik. Rendkívül eredményes megbeszélésem volt a hadiipari miniszterrel, valamint a védelmi szektor munkatársaival. Nagyon sokat tanultunk a katonaság működéséről Azerbajdzsántól, hogyan kell felépíteni a haderőt, és mi is készen állunk a tapasztalatcserére, mert mi is jó fegyvereket gyártunk, és azon dolgozunk, hogyan tudnánk mindezt tovább fejleszteni."

Ilham Aliyev
Azerbajdzsán
Dubravka Đedović

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.