Ugrás a tartalomra

A szerb elnök, a magyar kormányfő és az Egyesült Arab Emírségek vezetője egyeztetett

2023.09.29
17:03
2023.11.20
19:57
Forrás
Tanjug, MTI
A háromoldalú megbeszélés célja az volt, hogy bemutassák a szerb-magyar gazdasági együttműködést az Egyesült Arab Emirátusok képviselőinek.

Belgrádban tárgyalt ma Orbán Viktor magyar miniszterelnök Aleksandar Vučić szerb államfővel és az Egyesült Arab Emirátusok vezetőjével. A magyar kormányfő és a szerb elnök találkozott Khálid bin Mohammed bin Zájed Ál Nahján sejkkel, Abu Dzabi trónörökösével. A téma a gazdasági együttműködés volt.

Kiváló és tartalmas megbeszélést folytatott barátaival, akiket tájékoztatott a legfrissebb koszovói fejleményekről is – mondta el Aleksandar Vučić szerb elnök a tárgyalást követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: leginkább az energia, a vízellátás, az élelmiszeripar és a humán erőforrásra vonatkozó, a térség stratégiai biztonságát megteremteni hivatott kezdeményezés kapcsán ültek össze a szerb fővárosban.

Aleksandar Vučić, elnök, Szerbia: „Beszélgettünk az állattenyésztés, ezen belül is kiemelten a juh- és szarvasmarha tenyésztés területén megvalósítható közös cégalapítás lehetőségéről. Mindannyiunk állatállománya csökkent. Szükség van a mezőgazdasági infrastruktúra fejlesztésére is. Mindössze 5-6 százalékban vagyunk öntözőrendszerekkel bebiztosítva. Közös olajtársaságok alapításáról, illetve az új energetikai infrastruktúrába való befektetésekről is szó esett.”

A háromoldalú megbeszélés célja az volt, hogy be tudják mutatni a szerb-magyar gazdasági együttműködést az Egyesült Arab Emirátusok képviselőinek – mondta el Orbán Viktor magyar miniszterelnök. „A szerb-magyar politikai és gazdasági együttműködés szoros. A gazdasági együttműködés kifejezetten sikeres. Az egyik ország bent van az Európai Unióban, a másik nincsen. Ez nem hátrány, ez lehetőségeket is tartogat és egy olyan ország, amely befektetési lehetőségeket keres a világban, az nehezen találhatna ennél kedvezőbb politikai és gazdasági terepet. Ezeknek a lehetőségeknek a feltérképezése, bemutatása, infrastruktúra, kereskedelem, ahogyan az elnök úr is mondta, ezt történt meg ma kora délután.”

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić a nap folyamán egy kétoldalú egyeztetésen is részt vett. Ezen a megbeszélésen a migrációt, Brüsszelt, illetve az Európai Unió bővítését érintő kérdéseket vitatták meg. Magyarország minden konfliktusban a párbeszéd híve volt, hangsúlyozta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök aláhúzta, a konfliktusokat párbeszéd útján lehet megoldani és Magyarország semmilyen szankciót nem támogat egyik ország ellen sem.

A szerb államfő a magyar miniszterelnökkel és Abu Dzabi trónörökösével bejárta a Belgrád a vízen projektet. Aleksandar Vučić az Instagramon azt írta, büszke a projektre és a belgrádi toronyra, amelyek nem csak a főváros szimbólumai, hanem a nagy és merész álmunk és víziónk megvalósulása is. A belgrádi torony bejárása még egy lehetőséget ad egy újabb beszélgetésre a sejkkel és Orbán Viktorral új, még nagyobb és ambiciózusabb projektekről és tervekről, mert Szerbia nem várni akar a jövőjére, hanem sietve felépíteni – mutatott rá Vučić.

Orbán Viktor
Aleksandar Vučić

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.
16:20, Frissítve: 18:10

Hagyományok téli fesztiválja Palicson

Tepertősütő verseny, szalonna- és hagymaszeletelő verseny, kézműves kiállítás, forralt bor, jó hangulat és kellemes idő - így zajlik az idei Hagyományok téli fesztiválja Palicson. Az eseményre idén közel ezer személy érkezett.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.