Ugrás a tartalomra

A szerb elnök, a magyar kormányfő és az Egyesült Arab Emírségek vezetője egyeztetett

2023.09.29
17:03
2023.11.20
19:57
Forrás
Tanjug, MTI
A háromoldalú megbeszélés célja az volt, hogy bemutassák a szerb-magyar gazdasági együttműködést az Egyesült Arab Emirátusok képviselőinek.

Belgrádban tárgyalt ma Orbán Viktor magyar miniszterelnök Aleksandar Vučić szerb államfővel és az Egyesült Arab Emirátusok vezetőjével. A magyar kormányfő és a szerb elnök találkozott Khálid bin Mohammed bin Zájed Ál Nahján sejkkel, Abu Dzabi trónörökösével. A téma a gazdasági együttműködés volt.

Kiváló és tartalmas megbeszélést folytatott barátaival, akiket tájékoztatott a legfrissebb koszovói fejleményekről is – mondta el Aleksandar Vučić szerb elnök a tárgyalást követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: leginkább az energia, a vízellátás, az élelmiszeripar és a humán erőforrásra vonatkozó, a térség stratégiai biztonságát megteremteni hivatott kezdeményezés kapcsán ültek össze a szerb fővárosban.

Aleksandar Vučić, elnök, Szerbia: „Beszélgettünk az állattenyésztés, ezen belül is kiemelten a juh- és szarvasmarha tenyésztés területén megvalósítható közös cégalapítás lehetőségéről. Mindannyiunk állatállománya csökkent. Szükség van a mezőgazdasági infrastruktúra fejlesztésére is. Mindössze 5-6 százalékban vagyunk öntözőrendszerekkel bebiztosítva. Közös olajtársaságok alapításáról, illetve az új energetikai infrastruktúrába való befektetésekről is szó esett.”

A háromoldalú megbeszélés célja az volt, hogy be tudják mutatni a szerb-magyar gazdasági együttműködést az Egyesült Arab Emirátusok képviselőinek – mondta el Orbán Viktor magyar miniszterelnök. „A szerb-magyar politikai és gazdasági együttműködés szoros. A gazdasági együttműködés kifejezetten sikeres. Az egyik ország bent van az Európai Unióban, a másik nincsen. Ez nem hátrány, ez lehetőségeket is tartogat és egy olyan ország, amely befektetési lehetőségeket keres a világban, az nehezen találhatna ennél kedvezőbb politikai és gazdasági terepet. Ezeknek a lehetőségeknek a feltérképezése, bemutatása, infrastruktúra, kereskedelem, ahogyan az elnök úr is mondta, ezt történt meg ma kora délután.”

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić a nap folyamán egy kétoldalú egyeztetésen is részt vett. Ezen a megbeszélésen a migrációt, Brüsszelt, illetve az Európai Unió bővítését érintő kérdéseket vitatták meg. Magyarország minden konfliktusban a párbeszéd híve volt, hangsúlyozta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök aláhúzta, a konfliktusokat párbeszéd útján lehet megoldani és Magyarország semmilyen szankciót nem támogat egyik ország ellen sem.

A szerb államfő a magyar miniszterelnökkel és Abu Dzabi trónörökösével bejárta a Belgrád a vízen projektet. Aleksandar Vučić az Instagramon azt írta, büszke a projektre és a belgrádi toronyra, amelyek nem csak a főváros szimbólumai, hanem a nagy és merész álmunk és víziónk megvalósulása is. A belgrádi torony bejárása még egy lehetőséget ad egy újabb beszélgetésre a sejkkel és Orbán Viktorral új, még nagyobb és ambiciózusabb projektekről és tervekről, mert Szerbia nem várni akar a jövőjére, hanem sietve felépíteni – mutatott rá Vučić.

Orbán Viktor
Aleksandar Vučić

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.