Ugrás a tartalomra

A szerb elnök visszaküldte a parlament elé a kisajátítási törvényt

2021.12.08
18:33
2021.12.08
20:21
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić szerint közvitát kellett volna tartani a kisajátítási törvény megszavazása előtt.

A szerb államfő határozatot hozott arról, hogy a kisajátítási törvényt azonnali hatállyal visszaküldi a Szerb Képviselőháznak. Aleksandar Vučić azt mondta, a parlament egy olyan törvényjavaslatot fogadott el, amelyben a határidőkkel volt gond, például kisajátítás esetén az érintett földtulajdonosnak mindössze háromtól öt nap állt volna a rendelkezésére, hogy panasszal éljen. Az államfő véleménye szerint közvitát kellett volna tartani a törvény megszavazása előtt. Vučić a Rio Tinto-üggyel kapcsolatban kifejtette, a kormány nem hagyhatja jóvá, hogy a lítium-kitermelő cég hulladéklerakóját a Jadar folyó völgyének a legtermékenyebb földjeinek közelében létesítse, ezt felül kell vizsgálni - tette hozzá Vučić.

Különösen az előző két év, de az azt megelőző hét év során is, az ország rohamos fejlődésével büszkélkedhetünk. Összességében Szerbiában lesz a legmagasabb növekedési ütem Európában. Négy klaszter nyitására számítunk december 14-én. Nőttek a fizetések és a nyugdíjak, de be kellett fektetnünk az infrastruktúrába is - mondta Vučić, és megmutatta, hogyan néznek ki a térképen az újonnan megépült utak, valamint a szerbiai vasúti infrastruktúra, leszögezve, hogy ezért született a kisajátítási törvény javaslata. A parlament megszavazta, de az államfő nem írta alá, hanem visszaküldte a képviselők elé a kisajátítási törvényt. „Egy olyan törvényt fogadtak el, amelynek egyik pontja különösen problémás, a kezdetektől fogva. Ez pedig a határidők, amiket az ingatlanok tulajdonosainak adnak, akiknek földjük, házuk vagy más ingatlanjuk van, akiknek tehát kötelezően el kell fogadniuk a jövedelmi igazgatóság határozatát, a panasz benyújtásának határideje pedig rendkívül rövid, mindössze öt plusz három nap.”

Hozzátette: még egy dolog zavarja. Vučić szerint néhány miniszter abba is beleavatkozik, amibe nem kellene. Határozatot hoztam és aláírtam, hogy visszaküldöm a parlamentbe a kisajátítási törvényt, felülvizsgálatra - mondta az államfő. „Döntést hoztam, és ezt alá is írtam, hogy a Szerbiai Képviselőháznak visszaküldöm a földkisajátításról szóló törvény megszavazott módosításait.”

Az államfő hangsúlyozta, a kormánynak az a javaslata, hogy minden egyesületnek, minden olyan társaságnak, amely az ügyben érdekelt, a széles körű konszenzus elérése érdekében egy fél évig tartó közvitában kell részt vennie, mert amíg ez nem történik meg, addig nem kerülhet sor a kisajátítási törvény elfogadására.
A népszavazásról szóló törvényben nincs semmi alkotmányellenes, de én vagyok az összes polgár elnöke, és az a dolgom, hogy visszaküldjem azokat a törvényeket, amelyeket a polgárok elleneznek - mondta Aleksandar Vučić.

A Rio Tinto-ügy kapcsán az elnök hozzátette, korábban el kellett volna mennie Gornje Nedeljicébe, ahol - mint mondta - a lítiumkitermelés mellett és ellene is szóltak az emberek. A Rio Tinto hivatalos kérelmet nyújtott be egy speciális célú területre, amelyben azt kéri, hogy a hulladéklerakót a Jadar-völgybe helyezzék át. Ezt nem engedték meg nekik - mondta Vučić. „Nincs jogunk tönkretenni nagyobb számú ember életét, mint az az elsődleges tervekben szerepelt. Másrészt pedig fel kell mérnünk, lényegében akarjuk-e mi, hogy létezzenek azok a bányák, vagy sem. És erről komoly közvitát kell szervezni. És mindenkit megkérnék, hogy ebben vegyen részt.”

Az államfő a szombatonként Szerbiában sok helyen zajló tüntetésekről szólva azt mondta, hogy az utak lezárása nagy kárt okoz az országnak.

Emlékeztetőül: a szerb kormány szerdán döntést hozott a kisajátítási törvény parlamenti eljárásból való visszavonásáról, hogy elemezze, szükség van-e a kisajátítási törvény módosítására, és ha úgy ítéli meg, hogy a törvényt módosítani kell, azt széles körű nyilvános vitával teszi. Az ülésen a kormány javasolta továbbá a szerbiai képviselőháznak a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló törvény módosítását. A kormány javaslata eltörölné az aláírás hitelesítése után fizetendő díjat. A javaslat szerint ugyanabban a kérdésben nem lehet majd négy évnél rövidebb időn belül népszavazást kiírni, és a szerb parlament négy éven belül nem hozhat a népszavazáson megerősítettől eltérő döntést.

kisajátítási törvény
kisajátítás
visszaküldés
Aleksandar Vučić
parlament
Rio Tinto

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.