Ugrás a tartalomra

Vučić: a Szerb Lista győzelme az egység politikájának igazolása

2019.05.20
13:35
2020.02.28
16:12
A szerb jelöltek győztek a tegnapi észak-koszovói polgármester-választáson.

A négy észak-koszovói, többségében szerbek lakta településen azért kellett előrehozott szavazást tartani, mert az önkormányzati vezetők novemberben lemondtak tisztségükről. Ennek oka az volt, hogy Pristina százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező termékekre. Aleksandar Vučić, Szerbia államfője szerint a Szerb Lista tegnapi győzelme az egység politikájának legjobb igazolása.

A rendkívüli választást öt hónappal azt követően írták ki, hogy lemondtak a polgármesterek. Észak-Mitrovicában Goran Rakić, Leposavićban Zoran Todić, Zubin Potokban Srđan Vulović, Zvečanban pedig Vučina Janković nyert. Goran Rakić, a Szerb lista vezetője hangsúlyozta, az észak-koszovói szerbség egyértelműen megmutatta, hogy tovább küzd megmaradásáért, politikai jogaiért és a Szerbiával való kapcsolataiért. „Szeretnék köszönetet mondani az összes polgárnak, köszönöm a felelősségüket, köszönöm, hogy megértették, hogy mennyire fontos részt venni a szavazáson. Valaki Pristinában kitalálta, hogy mi hallgatni fogunk az ellenzékre, ezekre az úgynevezett politikusokra, és bojkottáljuk majd a választást, hogy ezeket az önkormányzatokat mások vezessék, akik még jobban elválasztanak a szülőföldünktől. A tervük nem sikerült.”

Aleksandar Vučić telefonon gratulált Goran Rakićnak, a Szerb Lista elnökének. A szerb államfő azt üzente, Belgrádban mindenképpen találkoznak a köztársasági parlament Koszovóról szóló jövő hétfői ülése előtt. „A következő napokban találkozunk Belgrádban, a köztársasági parlament koszovói helyzetről szóló ülése előtt. Azért, hogy megbeszéljük, mi a teendő a jövőben, hogy felkészüljünk Párizsra, hogy felkészüljünk az összes tárgyalásra, valamint hogy teljesen egységesek legyünk, hogy bízzunk egymásban és megmutassuk, hogy a szerb egység győzedelmeskedik és a szerb népet és Szerbiát senki sem semmisítheti meg vagy győzheti le.”

A helyi választási bizottság előzetes adatai alapján a részvételi arány 42,2 százalékos volt, valamivel magasabb mint a 2017-es koszovói önkormányzati választás idején volt.

Szerb Lista
Aleksandar Vučić

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34, Frissítve: 16:37

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.