Ugrás a tartalomra

A Szerb Listának 10 képviselője lesz a koszovói parlamentben

2021.02.15
06:58
2021.02.15
15:56
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap előrehozott parlamenti választást tartottak Koszovón. Az előzetes eredmények szerint az Önrendelkezés szerezte a legtöbb szavazatot a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon Koszovóban.

A 120 parlamenti helyért 28 párt és koalíció - hét albán és 21 nemzeti kisebbségi lista - versenyzett. A koszovói parlamentben sikerült mind a 10 garantált helyet megszereznie a helyi Szerb Listának. Az előrehozott választásra egyébként azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság decemberben érvénytelennek nyilvánította a koszovói kormány tavaly júniusi megalakulását.

A választási bizottság előzetes adatainak közlése szerint az Albin Kurti vezette Önrendelkezésre a szavazópolgárok 48 százaléka adta a voksát, ezzel a 120 parlamenti helyből 55-öt szereztek meg. A második helyen a Koszovói Demokrata Párt végzett a szavazatok 17 százalékával, a harmadik Koszovói Demokrata Szövetség lett 13 százalékkal, míg Ramush Haradinaj volt kormányfő Szövetség Koszovó Jövőjéért nevű pártja és koalíciós partnerei 7 százalékot szereztek. A többi albán párt nem jutott be a törvényhozásba.

A nemzeti kisebbségeknek húsz garantált hely jut a parlamentben, tíz a szerb kisebbségnek, tíz pedig a többi nemzeti közösségnek. A szerbeknek fenntartott helyek mindegyikét a Belgrád által támogatott Szerb Lista szerezte meg.

Goran Rakić a Szerb Lista listavezetője kiemelte: „A választásokat különleges körülmények között tartották a járványhelyzet miatt, és az olyan trükkök miatt, amivel Pristina gyengíteni szerette volna a szerb nép erejét, a Szerb Lista erejét, amely a pristinai intézményekben a saját népéért küzd. Mi egységgel meghiúsítottuk a szándékaikat.”

A választási bizottság várhatóan csütörtökig közli a végleges eredményeket.

Koszovó

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.