Ugrás a tartalomra

Szerb-magyar kapcsolatok a 21. században – konzultációs fórum Újvdéken

2018.04.26
13:50
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Magyarország az első tíz legjelentősebb befektető között szeretne lenni Szerbiában, így a jövőben folytatják a magyar cégek érdeklődésének felkeltését - hangzott el az Újvidéken megtartott tribünön.

Szerb-magyar kapcsolatok a 21. században – ezzel a témával indított konzultációs fórumot a Társadalmi Stabilitásért Központ Újvidéken. Predrag Rajić, moderátor, A Társadalmi Stabilitásért Központ: „Megvitattuk Szerbia és Magyarország kapcsolatát állami szinten, a szerb és a magyar nép kapcsolatát, de kitértünk a nemzeti közösségek helyzetére Vajdaságban, illetve a szerb és a magyar nép általános helyzete is szóba került. Kielemeztük, hogy mely kérdések azok, amelyek még nyitottak, és ezeket megpróbáltuk megválaszolni, valamint a közvita által megoldásokat kerestünk a problémákra.”

A közvitán kiemelték, hogy az elmúlt évtizedek tragikus történéseit követően a szerb-magyar kapcsolatok az egyetlenek, amelyek európai szellemben fejlődnek. Dragoljub Kojčić, igazgató, Tankönyvkiadó Intézet, Szerbia: „Számos rossz és tragikus tapasztalatunk van, az európai szellem mégis egyedül Magyarország és Szerbia kapcsolatának támpontja. Épp a magyarok és szerbek közötti viszony az, amely nem csak ezt a két népet és országát érinti, hanem példaként szolgálhat az európai nemzetek közötti kapcsolatok javítására is.”

A tribünön többször is elhangzott, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolata pillanatnyilag történelmi csúcson van. Pásztor István tartományi házelnök szerint a kapcsolatépítés legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok, akiknek az elmúlt évek folyamán alapjában megváltozott a társadalmi helyzetük.

Pásztor István, elnök, Tartományi Parlament: „Úgy élnek meg bennünket, hogy elfogadnak bennünket közösségileg is, és egyénileg is itt a szerb társadalomban, és hogyha visszagondolunk arra, hogy 10-15 évvel ezelőtt mi volt a helyzet, akkor azt gondolom, hogy ez egy olyan jelentős előrelépés, amelyik nem csak elvi szempontból, hanem a mindennapok szempontjából élhetőbbé teszi a mi szülőföldünket.”

A közvitán szó esett arról is, hogy Szerbia európai uniós csatlakozásának Magyarország az egyik legelkötelezettebb és legfontosabb támogatója. Pintér Attila, belgrádi nagykövet, Magyarország: „A magyar kormány, a magyar külgazdasági- és külügyminisztérium az egyik legjobb szakértőjét bocsájtotta a Szerb Kormány rendelkezésére, aki napi szinten vesz részt a Szerb Kormány, a szerb integrációs minisztérium és integrációs miniszter munkájában.”

A nagykövet kiemelte, hogy a gazdasági támogatásoknak köszönhetően ma már jelentős számú magyar cég fektetett be Szerbiában, ám Magyarország a jövőben megtöbbszörözné a magyar befektetők számát.

Újvidék
szerb-magyar
kapcsolat
Pásztor István
Pintér Attila

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.