Ugrás a tartalomra

Szerb-magyar-osztrák csúcstalálkozó Belgrádban - Egyetértési megállapodás a migráció elleni küzdelemben

2022.11.16
13:19
2022.11.16
17:40
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić, Orbán Viktor és Karl Nehammer találkozójuk után közös sajtótájékoztatót tartottak. Aláírtak egy szerződést, amelynek értelmében szorosabban együttműködik a három ország az illegális bevándorlás kérdésében.

Szerb-magyar-osztrák csúcstalálkozót tartottak ma Belgrádban. Aleksandar Vučić szerb államfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár megbeszélésének középpontjában a mindhárom országot komolyan érintő migrációs válság volt. Aláírtak egy szerződést, amelynek értelmében szorosabban együttműködik a három ország az illegális bevándorlás kérdésében.

A felek együttműködési megállapodást írtak alá a Szerbiai Palotában a migráció elleni küzdelem terén. Aleksandar Vučić szerb államfő szerint egyre több migráns érkezik az országba és megoldást kell találni erre a helyzetre. Az egyik módja ennek az, hogy már az észak-macedón-szerb határon állítsák meg a bevándorlókat. Ezen kívül komoly anyagi és technikai vonzata is van az országban tartózkodó migránsok ellátásának. Ebben is segítségre számít Szerbia.

„Közösen Magyarország és Ausztria segítségével több rendőr lesz a szerb-észak-macedón határon, és ezt a védelmi vonalat megpróbáljuk minél délebbre tolni. Beszélhetek a nevükben, szorgalmas elkötelezett emberek élnek az országban, dolgoznak azon a részen, ahol a migráció a leginkább jelen van, ezért megpróbáljuk minél mélyebbre tolni a védelmi vonalat, később pedig Észak-Macedóniával még délebbre, ezzel megvédjük a saját országunkat, mivel senki nem akar parkolóhely lenni a migránsok számára, bár mi minden menekült, nehéz helyzetben levő emberrel jól viselkedtünk.”

Karl Nehammer osztrák kancellár üdvözölte a szerb vízumpolitika összehangolását az uniós álláspontokkal. Abbéli véleményének adott hangot, hogy a Szerbiába érkező migránsokat vissza kell fordítani.

„Egy dolog teljesen világos, hogy az EU menedékpolitikája sikertelen, egy olyan helyzet alakult ki, amikor az EU egyes országai arra kényszerülnek, hogy új együttműködési lehetőségeket hozzanak létre az EU adta kereteken kívül. Hiszen azok a megoldások, amiket jelenleg az EU határvédelemként alkalmaz, nem elegendő. Ez nem felel meg az adott állapotnak.”

Szerbia kulcsszereppel bír a migráció kezelésében. Orbán Viktor szerint ezért a hatékony szerb határvédelem kulcskérdés ebben a témában. A magyar kormányfő kiemelte, az EU érdeke Szerbia mielőbbi integrációja, mert ezzel lehet hatékonyan gátat szabni az illegális migrációnak.

„Sokkal jobban tudnánk védekezni a migráció ellen, ha Szerbia az EU tagja lenne, és ez a hármas együttműködés az EU-n belül lenne. Magyarország továbbra is sürgeti, hogy Szerbia mihamarabb teljes jogú tag legyen, addig is, amíg ez nem történik meg, egyetlen célunk lehet, hogy a védelmi vonalakat minél délebbre toljuk, és Szerbiával, Ausztriával egy közös határvédelmi erőt hozzunk létre, Magyarország az ehhez szükséges eszközöket és állományt azonnal rendelkezésre bocsátja.”

Magyarország kétszeres nyomás alatt van. A szomszédos Ukrajnából háborús nyomás nehezül rá, míg Szerbia irányából pedig migrációs nyomásnak van kitéve. Orbán Viktor magyar miniszterelnök kiemelte, Magyarország 2015 óta 1,6 milliárd eurót költött határvédelemre, ennek elenyésző részét fedezte az Európai Unió.

Az első magyar-osztrák-szerb hármas csúcstalálkozó október 3-án zajlott Budapesten, a megbeszélések központi témája az illegális migráció elleni közös küzdelem volt.

Orbán Viktor
Aleksandar Vučić
Karl Nehammer

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.