Ugrás a tartalomra

A szerb parlament ma elfogadta a 2018-as költségvetést

2017.12.14
17:12
2024.03.19
08:32
Forrás
Szerbiai RTV, Vajdaság MA
A tervek szerint 2018-ban 10 százalékkal emelik a béreket a közszférában és 5 százalékkal az adminisztrációban, a nyugdíjakat szintén 5 százalékkal emelik.

A tervezett bevételek értéke 1.178 milliárd dinár, a kiadásoké pedig 1.207 milliárd dinár. A tervezett költségvetési hiány köztársasági szinten a GDP 0,6 százalékát, pontosabban 28,4 milliárd dinárt teszi ki 2018-ban, ami 40,7 milliárd dinárral alacsonyabb a 2017-ben tervezett költségvetési deficittől. A jövő évi költségvetésre 150 képviselő szavazott igennel, 12 ellenezte, senki sem tartózkodott, két képviselő pedig nem szavazott.

A magasabb bérek és nyugdíjak mellett több pénz jut jövőre a beruházásokra is. Visszaigényelhetik az adót azok a szerbiai polgárok, akik első alkalommal vásárolnak lakást, még akkor is, ha az adott ingatlan jelzálog alatt van, ezt írja elő az adóról szóló törvénymódosítás, amit ma fogadott el a szerb parlament. A polgárok eddig is visszaigényelhették az adót az első lakás vásárlásakor, most pedig akkor is megtehetik ezt, ha az adott lakás jelzálog alatt van, vagyis ha a lakás a végrehajtási eljárás tárgyát képezi.

A december 6-án kezdődő parlamenti ülésszakban 31 kérdésről szavaztak a köztársasági parlamenti képviselők. A hangsúly a pénzügyi rendszer stabilitásán és rugalmasságán van, az akadályok megszüntetése pedig elősegítheti a gazdasági növekedést.

szerb parlament
költségvetés

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.