Ugrás a tartalomra

A szerbek "koszovói népirtásáról" kezdődött vita a pristinai parlamentben

2019-05-16
16:31
Forrás
MTI
A koszovói parlament elnökének kezdeményezésére a pristinai képviselőház ma vitát kezdett arról, hogy a kilencvenes években a szerbek népirtást követtek-e el Koszovó területén.

A határozati javaslatban egy nemzetközi bíróság felállítása is szerepel. A koszovói albánok emellett egy múzeumot is kialakítanának a népirtásnak nevezett cselekmények áldozatainak emlékére. Belgrád a házelnök kezdeményezését propagandának nevezte, amelynek az a célja, hogy elterelje a figyelmet azokról a bűncselekményekről, amelyeket az 1998-99-es koszovói-szerb konfliktus idején a Koszovói Felszabadítási Hadsereg tagjai követtek el. Milovan Drecun, a belgrádi parlament Koszovó-ügyi bizottságának elnöke kiemelte: a szerbek tetteit vizsgáló nemzetközi bíróság felállítását pont ugyanazok, Hashim Thaçi államfő, Ramush Haradinaj miniszterelnök és Kadri Veseli házelnök követelik, akik maguk is tagjai voltak a bűncselekményekkel vádolt UČK-nak.

Pristina
Szerbia

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.