Ugrás a tartalomra

Szerbek nélkül maradtak a koszovói intézmények

2022.11.07
15:41
2022.11.07
21:35
Forrás
Pannon RTV
Szerb politikusok és tisztségviselők nélkül zajlik tovább a munka mától több észak-koszovói intézményben. Ehhez csatlakoztak még a Szerb Lista parlamenti képviselői is, akik szintén lemondtak a mandátumukról.

A szerbek a koszovói vezetés legutóbbi döntései miatt hagyták el ezeket az intézményeket. Vasárnap tüntetés is volt Kosovska Mitrovicán. A Koszovó északi részén élő szerbek azt követelik Pristinától, hogy tartsák be a brüsszeli megállapodásban leírtakat, és hozzák létre a Szerb Községek Közösségét, továbbá találjanak más megoldást a rendszámtáblákkal kapcsolatos kérdésre.

A Koszovóban élő szerbek továbbra is számíthatnak Szerbia támogatására - hangsúlyozta Aleksandar Vučić Instagram-bejegyzésében. A szerb államfő kiemelte, a nemzeti érdekek védelme, valamint a béke és a stabilitás megőrzése most a legfontosabb feladat.

Most már komolyan át kell gondolni, hogy létezik-e még a brüsszeli megállapodás vagy sem - nyilatkozta a szerb közmédiának Ivica Dačić. A szerb külügyminiszter kiemelte, az elmúlt kilenc évben is semmibe vették Koszovóban a Szerb Községek Közösségének megalakítását. Dačić szerint Szerbia nem szeretne konfliktust, az ország csak az egyezmény megfelelő végrehajtásáért küzd.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Szeretnénk, ha ez a helyzet a lehető legrövidebb ideig tartana. Hallották Vučić elnököt, a lehető legrövidebb időn belül pontosan meghatározta a politikánkat. Tehát, mi mindent megteszünk a béke megőrzése érdekében. Továbbá azt is tanácsolta, a koszovói szerbeknek, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek sérthetik a szerb érdekeket. Ez azt jelenti, hogy békésen kell tiltakozni, ez egyfajta népi ellenállás, amiért nem alakítják meg a Szerb Községek Közösségét.

A KFOR, azaz a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő nem engedheti meg, hogy Pristina albán rendőröket küldjön Észak-Koszovóba - nyilatkozta a szerb védelmi miniszter. Miloš Vučević hozzátette, hogy Koszovóban feszült a helyzet, de remélhetőleg nem eszkalálódik tovább.

Miloš Vučević, védelmi miniszter, Szerbia: „A szerb katonaság azért van, hogy megvédje az országot és a polgárait. Nem akarunk háborút előidézni, nem akarunk háborúzni, de ez nem azt jelenti, hogy félünk, és nem azt jelenti, hogy nem tudunk válaszolni a kihívásokra.”

A történésekkel kapcsolatban felhívást intézett Belgrádhoz és Prisitnához Peter Stano. Az Európai Unió szóvivője elmondta, a feleknek haladéktalanul csökkenteniük kell a közöttük fennálló feszültséget, és megoldást kell találniuk a helyzetre. A mostani állapot ugyanis nemcsak a két félre, hanem az egész régió stabilitására nézve veszélyes lehet - szögezte le a politikus.

Szerbia
Koszovó
Belgrád
Pristina
Kosovska Mitrovica

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.