Ugrás a tartalomra

Szerbia 2025: 900 eurós átlagfizetés, 440 eurós átlagnyugdíj

2019.12.28
15:15
2019.12.28
15:39
Forrás
Pannon RTV
Az átlagfizetés 900 euróra növekedik, az átlagnyugdíjak pedig elérik majd a 440 eurót a Szerbia 2025 elnevezésű programnak köszönhetően, amit Aleksandar Vučić ma mutatott be a Szerbia Palotában.

A 14 milliárd eurós terv az infrastruktúra-fejlesztéstől az egészségügyön és az oktatáson keresztül az ország Koszovóval képviselt álláspontjáig kitér az elkövetkező öt év projektjeire, amelyet költségvetési eszközökből és nemzetközi pénzintézetek kölcsöneiből fedezne Szerbia. 

Alapjaiban más megítélésű országban élünk, mint amilyen az 2014-ben volt - értékelt Ana Brnabić a Szerbia 2025 elnevezésű program bemutatásakor. A kormányfő szerint Szerbia ma gazdaságilag és politikailag is tiszteletnek örvend. „Ma egy olyan országban élünk, amelyben a munkanélküliség 10 százalék alatti, először egy számjegyű a munkanélküliség. Ebben a pillanatban 9,5 százalék és folyamatosan csökken. Olyan országban élünk, ahol az átlagos nettó fizetés valamennyivel több mint 500 euró. Olyan országban élünk, ahol a fizetések és a nyugdíjak folyamatosan emelkednek.”

fotó: Tanjug/Tanja Valic

A kormányfő szerint erre büszkének kell lenniük a polgároknak, ugyanakkor az államvezetés véleménye az, hogy ennél többre is képes az ország és lakosai többet érdemelnek. A 14 milliárd euró összértékű, Szerbia 2025 elnevezésű, 5 éves fejlesztési program ezeket a terveket tartalmazza. Aleksandar Vučić államfő ígérete szerint, amennyiben a programot sikeresen foganatosítják, nagy mértékben növekedni fognak a havi juttatások. „2025 végén a szerbiai átlagfizetés 900 eurót tesz majd ki. A szerbiai átlagnyugdíj 430 és 440 euró közötti lesz. Ez az, amit viszonylag rövid idő alatt, öt és fél év alatt el tudunk és el is kell érnünk. Tudom, sokak azt fogják mondani, hogy ez lehetetlen, de emlékeztetném önöket, hogy még a képviselőházban is azt mondták, hogy lehetetlen elérni az 500 eurós átlagfizetést. Várjuk meg a februárt és a márciust, akkor kapjuk majd meg a januári átlagfizetés mértékét. Akkor fog a minimálbér is 11,27 százalékkal növekedni.”

A szerb államfő a hazai valuta stabilitására is kitért. Elmondta, feltett szándéka, hogy az euró ellenértékét stabilan tartsa a 117 és 120 dinár közötti szinten. Vučić hozzátette, nehéz helyzetben vannak a nyugdíjasok, mert a járandóságuk átlagosan jelenleg 226 eurót tesz ki és a januári 5,4 százalékos emelés után is csak 245 euró átlagnyugdíjra számíthatnak. Megfontolt lépésekkel, az államadósság kordában tartásával ezt az összeget növelné a kormány 70-80 százalékkal az elkövetkező öt éve folyamán.

5000 kilométernyi út- és vasúthálózat fejlesztés várható 2025-ig - erről is beszélt ma Belgrádban Aleksandar Vučić. Emellett a folyami és a légi közlekedésben is jelentős beruházások lesznek - tette hozzá a szerb államfő. Ezek a befektetések mintegy 9 milliárd eurót emésztenének fel a következő öt évben.

A folyami és a légi közlekedésben is jelentős beruházások lesznek - mondta a szerb államfő. Ezek a befektetések mintegy 9 milliárd eurót emésztenének fel a következő öt évben.

5 milliárd 78 millió eurót fektetünk a közutak fejlesztésére - ezt mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő a 2025-ig megvalósítandó terveket térképen is ábrázolta. A több mint 5000 kilométeres úthálózat fejlesztés és építés Vajdaságot is érinti. „Gyorsforgalmi út lesz Zombor, Kúla, Verbász, Óbecse, Törökbecse, vagyis Beodra-Karlova és Nagykikinda között. Ez rendkívül fontos. Egy új útvonal lesz, amely összeköti az ország északnyugati és északkeleti részét.”

A közúthálózat fejlesztésre szánt 5 milliárd euró mellett további 3,5 milliárd euró jut a vasutak fejlesztésére. Ebből mintegy 800 millió euró a Szabadka-Belgrád vasútvonal felújítására, 1,3 milliárd euró pedig a Belgrádba tervezett metró kiépítésére. A folyami közlekedés sem marad ki a sorból, itt 274 millió eurós keretösszeget láttak elő a szakemberek.

Vučić az ötéves terv bemutatása során az egészségügyre is kitért - egyebek mellett azt mondta, mindenkinek tudnia kell, hogy a költségvetés 20%-a megy el arra, hogy a polgárok megfelelő ellátásban részesüljenek. A tervek között szerepel 16 új kórház, 6 klinika és 2 klinikai központ megépítése is. „Sok mindent helyrehoztunk és ezek összehasonlíthatatlanul jobbak kell, hogy legyenek. Éjjel-nappal dolgozni kell azért, hogy az emberek észrevegyék. Megengedhetetlen, hogy a nagymamák és nagypapák a piszokban és vizes falak között várakozzanak, mert nem tudjuk azokat ledönteni. Nekünk van pénzünk ledönteni és újat építeni.”

A fiatalok itthon tartására 700 millió eurót irányoztak elő 2025-ig, ebből 500 milliót a fiatal házaspárokat érintő különböző programokra, további 200 milliót pedig az újszülöttek utáni támogatásra. A mezőgazdászok mintegy 300 millió eurós forrásból pályázhatnak öntözőrendszerek kiépítésére és mezőgazdasági gépek vásárlására. Az oktatásra, a turisztikára, a kultúrára és a sportra is jelentős összegeket különítenének el.

Ana Brnabić
Szerbia 2025

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.