Ugrás a tartalomra

Szerbia 36 ezer vakcinát kap az EU-tól

2021.05.04
11:50
2021.05.04
17:37
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában kezdte meg nyugat-balkáni körútját Várhelyi Olivér, uniós bővítési biztos. Az Európai Unió a térségnek 650 ezer adag védőoltást hagyott jóvá, ennek első szállítmányát kézbesíti a diplomata.

Belgrádban tett látogatása alkalmával szóba került az EU anyagi támogatása is, valamint az euróintegráció és a soron következő választásokat érintő pártok közötti párbeszéd is, amelyben az Európai Parlament közvetítői szerepet vállalt.

A Batut Közegészségügyi Intézetben tett látogatást Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos Jadranka Joksimović szerb eurointegrációs miniszter társaságában. Joksimović szerint Szerbia megmutatta emberségét, együttműködési szándékát az elmúlt időszakban az egész régió irányába. Az ország júniusban csatlakozott ahhoz a szolidaritási alaphoz, amelyet az EU hozott létre a koronavírus-járvány okozta károk enyhítése érdekében: „Szerbia 12 millió eurót kapott, ami vissza nem térítendő. Ez nagyobb összeg annál is, amit egyes EU tagországok kaptak, ami két dolgot mutat meg. Először is felelősségteljesek és átláthatóak voltunk, valamint felkészültek a jelentkezésre, fel tudtuk vázolni a világjárvány folyamatát, ahogy akkor volt látható. Másfelől pedig az Európai Bizottság és az Európai Unió teljesen úgy viszonyult Szerbiához, mint bármely tagállamhoz.”

Az unió összesen mintegy 650 ezer adag vakcinát adományoz a térségnek, Szerbiának ebből 36 ezer jut. Ennek a szállítmánynak az első részét kézbesítették most. Újságírói kérdésre Aleksandar Vučić múlt heti brüsszeli látogatására és az Európai Parlament által támogatott pártok közötti párbeszédre is kitért Várhelyi Olivér: „Nagyon sikeres volt az elnök múlt heti brüsszeli látogatása. Ez egyike volt a témáknak, amiről tárgyaltunk. Nemcsak a bizottsággal, a bizottsági elnökkel és a főképviselővel beszélt erről, hanem az Európai Parlament tagjaival is. Megelégedésemre szolgál az elszántság, amit az elnöktől hallottam, hogy ez előnyt fog élvezni, és mi is egy fontos elemeként kezeljük az ország tagországgá válásának előkészítésében. Ezért is fektetünk ebbe jelentős politikai tőkét, hogy sikeres legyen.”

Várhelyi később Szerbia előrehaladásáról, eurointegrációjáról egyeztetett Aleksandar Vučić szerb elnökkel. A találkozón az ország jogállamiságának a helyzetéről, valamint a gazdaság növekedésének még nagyobb támogatásáról is volt szó.

Várhelyi Olivér
Jadranka Joksimović
Batut Közegészségügyi Intézet
Belgrád
Európai Unió

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű