Ugrás a tartalomra

Szerbia az élmezőnyben

2020.05.14
11:46
2020.05.14
17:12
Forrás
Szerbiai RTV
Első vagy második helyen lesz Szerbia a gazdasági növekedés szempontjából Európában - ezt mutatják a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank számításai is - jelentette ki Aleksandar Vučić.

Bányászokkal egyeztetett, majd körbejárta a bányászati területet a szerb köztársasági elnök. Aleksandar Vučić a látogatást követő sajtótájékoztatóján egyebek között a montenegrói helyzetről is beszélt, ahol a szerb pravoszláv egyház tagjait előállították, mert a tiltás ellenére liturgiát tartottak. Hangsúlyozta, nincs választásuk, minden lehetséges módon a montenegrói szerb közösség és a pravoszláv egyház mögött állnak. Erről egyeztetett a minap Irinej szerb pátriárkával is.

Koszovó kapcsán elmondta, 2012 óta hallgatja egyesektől, hogy milyen módon és milyen gyorsan kellene elismernie Koszovó függetlenségét. Leszögezte, jelenleg nincs semmilyen tárgyalás, elmélet és megoldás Koszovó kérdése kapcsán: „Mindig támogatni fogom a béke fenntartását, de amennyiben szükséges, megmutatnom a szerb politika erejét és keménységét, mindig az voltam, aki ezt megtette. Mind Koszovó helyzete kapcsán, mind pedig a Koszovóban élő szerb közösség megmaradása kapcsán. Azt gondolom, hogy az emberek ezt tudják.”

A szerbiai gazdasági helyzettel összefüggésben elégedettségének adott hangot Vučić. A szerb államfő szerint a költségvetési hiányt ellenőrzése alatt tartja az állam, ezt megerősítették a külföldi szakértők is. Azt hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is törekszenek arra, hogy új gyárakat nyissanak, a meglévőket meg fejlesszék.

Reagált azokra az adatokra is, amelyek szerint az országban 200 ezer személy elvesztette a munkáját a rendkívüli állapot idején. Mint mondta, szerinte 9 ezren váltak munkanélkülivé, míg ugyanezen idő alatt 9700 találtak is maguknak munkát: „Azt gondolom, hogy jobban teljesítettünk, mint Szlovénia, amely a befektetésre ajánlott kategóriába tartozik a hitelminősítők szerint, és valamivel jobban, mint Magyarország. Gondoljunk csak bele, ezek az országok mind befektetésre ajánlott államok és az Európai Unió tagjai is. Ugyanígy, az amerikai és európai pénzügyi befektetők is bíznak Szerbia államháztartási biztonságában.”

A bányalátogatáson részt vett Aleksandar Antić energetikai miniszter, valamint Siniša Mali pénzügyminiszter is. Utóbbi hangsúlyozta, amennyiben az állam nem vette volna ki a részét a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítéséből, a legsötétebb forgatókönyv alakulhatott volna ki ebből a szempontból az országban.

gazdasági növekedés
Szerbia
Aleksandar Vučić
egyházvezető
Montenegró
gazdaság

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.