Ugrás a tartalomra
FOTO TANJUG/ FOTO STA/ TAMINO PETELINSEK/ bg

Szerbia az EU-s csatlakozási folyamatok előrehaladott szakaszában van

2022.08.30
22:00
2022.08.31
17:27
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
A Nyugat-Balkán európai integrációs folyamatának sokkal gyorsabbnak kell lennie - hangzott el a Bledi Stratégiai Fórumon.
FOTO TANJUG/ FOTO STA/ KATJA KODBA/ bg

Miroslav Lajčak, az EU Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottja kijelentette, hogy az unió készen áll a nyugat-balkáni országokra, sokkal jobban, mint öt évvel ezelőtt. A téma kapcsán a szerbiai külügyminisztérium államtitkára, Nemanja Starović is felszólalt.

FOTO TANJUG/ FOTO STA/ KATJA KODBA/ bg

Szerbia külpolitikájáról, az Európai Unióhoz való csatlakozásáról és az ország ukrán-orosz háborúhoz való hozzáállásáról Nemanja Starović, a szerb külügyminisztérium államtitkára beszélt a konferencián. „Sok szó esett Szerbiáról az előző két napban, végül a Bledi Stratégiai Fórum legvégén lehetőség nyílt külpolitikánk alapvető irányelveinek bemutatására. Arról beszéltem, hogy a teljes jogú EU-tagság Szerbia hosszú távú stratégiai elkötelezettsége, hogy olyan ország vagyunk, amely a csatlakozási folyamatok előrehaladott szakaszában van, olyan ország, amely a 35 tárgyalási fejezetből 22-t megnyitott, és az első ország, amely teljes mértékben elfogadta a csatlakozási folyamat új módszertanát.”

FOTO TANJUG/ FOTO STA/ KATJA KODBA/ bg

Miroslav Lajčak szerint Oroszország megváltoztatta a második világháború után kialakult világrendet, és az EU nem engedheti meg, hogy a nyugat-balkáni tagjelölteket a következő öt évben ne vegye fel a tagállamok közé. Ezzel ugyanis elveszítheti státuszát a geopolitikai színtéren - magyarázta az EU Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottja.

„Jelentős előrelépést kell látnunk a Koszovó és Szerbia kapcsolatának normalizálására vonatkozó párbeszédben. Augusztus 18-án végre elkezdtünk beszélni a jövőről, és ezt továbbra is folytatjuk. Tehát ez nemcsak a napi problémák megoldását jelenti, hanem a párbeszéd egy valóban új formáját.”

FOTO TANJUG/ FOTO STA/ DANIEL NOVAKOVIC/ bg

A Bledi Stratégiai Fórumot a szlovén külügyminisztérium 2006-ban szervezte meg először. Az idei konferenciának az Ukrajna elleni orosz offenzíva és annak következményei volt a fő témája. A kétnapos rendezvény panelbeszélgetésein három külföldi államfő, két miniszterelnök és 15 külügyminiszter is részt vett.

bledi stratégiai fórum
Miroslav Lajčak
nyugat-balkáni bővítés

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.