Ugrás a tartalomra

Szerbia és Magyarország kapcsolatát a kölcsönös bizalom jellemzi

2021.06.03
20:54
2021.06.03
21:21
Forrás
MTI, Közlemény
Az Európai Uniónak legalább annyira érdeke Szerbia felvétele, mint amennyire érdeke a szerbeknek az európai uniós tagság - hangsúlyozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban.

Magyarország álláspontja az, hogy itt lenne az ideje annak, hogy újabb tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával - mondta a politikus, aki Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel és Jadranka Joksimović európai integrációs miniszterrel tárgyalt. Szijjártó kiemelte, hogy a magyar külpolitika egyik sarokpontja az Európai Unió bővítése. Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy 2020-at követően 2021 első félévében sem nyílt meg egyetlenegy tárgyalási fejezet sem, holott erre a lehetőségek adottak, a szerbek jól teljesítenek. Szijjártó Péter abban bízik, hogy a soros szlovén EU-elnökség alatt sikerül újabb tárgyalási fejezeteket megnyitni az Európai Unió és Szerbia között, "hiszen a szlovének egyértelműen bővítéspártiak" - jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban. 

Ana Brnabić szerint a két ország kétoldalú kapcsolatait minden szinten a kölcsönös bizalom és együttműködés jellemzi. A gazdaság megerősítése céljából az epidemiológiai válságot követően mindkét ország számára fontos a gazdasági kapcsolatok megerősítése, ennek érdekében megvitatták az új közös infrastrukturális és energetikai projektek és beruházások lehetőségeit. A szerb miniszterelnök köszönetet mondott Magyarországnak azon elkötelezettsége miatt, hogy Szerbia az európai közösség része legyen.

Szerbia
Ana Brnabić
Jadranka Joksimovic
Szijjártó Péter

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.