Ugrás a tartalomra

Szerbia és Magyarország megosztja egymással nagykövetségeit és konzulátusait

2021.03.16
22:25
2021.03.17
09:29
Forrás
Pannon RTV
Belgrádban egyeztetett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nikola Selaković szerb külügyminiszter.

A felek olyan megállapodási dokumentumokat írtak alá, amelyek lehetővé teszik, hogy azon országokban, ahol az egyik félnek nincs saját diplomáciai és konzuli képviselete, használni tudja a másik ország nagykövetségének helyiségeit.

Nikola Selaković nem látja akadályát annak, hogy Szerbia és Magyarország között lehetővé váljon a szabad közlekedés az oltottság igazolásával. A szerb külügyminiszter szerint a két ország kapcsolatai történelmi csúcson vannak, ami Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök együttműködésének is köszönhető. Kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország közösen harcolnak a koronavírus-járvány ellen és gratulált a magyar félnek az utóbbi hetekben elért eredményeihez, illetve megköszönte a Magyarországtól kapott orvosi felszereléseket és lélegeztetőgépeket.

A szerb külügyminiszter a két ország közötti gazdasági együttműködésre is kitért elmondván, hogy kivételes magas szinten zajlik. A két ország közötti árucsere a tavalyi évben növekedett és mintegy 1,9 milliárd eurót tett ki.

Nikola Selaković szerb külügyminiszter: „Ami fontos, hogy a két ország közötti viszonyok valóban barátiak. Ez a három protokoll, amit ma aláírtunk és ahogyan a találkozón ezt megneveztük, ez valójában stratégiai partnerség még a stratégiai partnerségről szóló megállapodás előtt. Ha valaki megosztja valakivel a nagykövetségét, a konzulátusát, akkor abban maximálisan megbízik. Magyarország és Szerbia között egy komoly, jószomszédi bizalom épült ki.”

A vajdasági magyarokra Szerbia és Magyarország is összekötő elemként, erőforrásként tekint - mondta Szijjártó Péter Belgrádban. A vajdasági magyar közösség megerősítése mindkét ország érdeke, ezért az eddigi gazdaságfejlesztési programot is folytatni fogják. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország vonatkozásában gazdasági téren komoly szerepe van a Szerbiával való együttműködésnek. Egyebek között kiemelte, hogy a MOL által Szerbiába szállított üzemanyag a szerb piaci fogyasztás 20 százalékát teszi ki, az OTP pedig a második legnagyobb bankpiaci szereplő Szerbiában.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter: „A magyar kormány hat magyar vállalatnak adott eddig támogatást összesen 7 és fél milliárd forint értékben ahhoz, hogy ez a hat vállalat összesen 13 milliárd forintnyi beruházást hajtson végre Szerbiában. Ezek között van építőipari és gyógyszeripari beruházás, valamint magyar vállalat építi fel a Nyugat-Balkán legnagyobb takarmánykeverő üzemét is.”

A szerb és a magyar kormány várhatóan ősszel megtartja a hatodik együttes ülését – hangzott el az eseményen.

Szijjártó Péterrel Pethő Attila készített interjút.

Szijjártó Péter
Nikola Selaković
Szerbia
nagykövetség
konzulátus

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.