Ugrás a tartalomra

„A Szerbia és Törökország közötti baráti kapcsolat a legmagasabb szinten van”

2022.09.07
16:46
Forrás
Szerbiai RTV
Recep Tayyip Erdogannal tárgyalt Belgrádban Aleksandar Vučić. A török és a szerb elnök az ünnepélyes fogadást követően négyszemközt egyeztetett, majd sor került a két delegáció plenáris ülésére.

Recep Tayyip Erdogan repülőgépe kedd este landolt Belgrádban. A török elnököt és küldöttségét Aleksandar Vučić fogadta. A szerb államfő mellett jelen volt még Nikola Selaković külügyminiszter, Branislav Nedimović, az agrártárca vezetője, valamint Tatjana Matić kereskedelmi miniszter is.

Szerdán ünnepélyes köszöntővel folytatódott a török államfő két napos szerbiai látogatása. Ezt követően Erdogan és Vučić négyszemközt tárgyalt, majd a két ország küldöttségének plenáris találkozóján is részt vettek. Az ülést követően több együttműködési szerződést írtak alá az illetékesek. Majd a két államfő közös sajtótájékoztatóján egyebek mellett az is elhangzott, hogy a Szerbia és a Törökországi közötti baráti kapcsolat a legmagasabb szinten van.

A két ország közötti éves árucsere forgalom értéke elérte a 2,5 milliárd eurót, a török beruházók pedig mintegy 10 ezer polgárt foglalkoztatnak Szerbiában - mondta Vučić. A két ország a hadiipar területén is erősítené együttműködését.

„Pilóta nélküli repülőket, Bayraktarokat akarunk vásárolni, de úgy látom, hogy az egész világ vásárolni akar, úgyhogy mi is sorba állunk. Várunk és abban bízunk, hogy ez már jövőre megvalósulhat. Bízok benne, hogy a minisztereink tárgyalása eredményes volt és már jövőre beszerezhetjük. Készen állunk növelni a keresletet a Bayraktarok iránt és az elsődleges megegyezésektől eltérően sokkal többet fizetni, a több tízmillió helyett több százmillió eurót is fizetnénk a Bayraktarokért.”

Idén mintegy 300 ezer szerbiai turista üdült Törökországban - hívta fel a figyelmet Erdogan. Ez a szám pedig a közeljövőben még magasabb lehet, hiszen a két ország polgárai ezentúl személyigazolvánnyal is utazhatnak majd Szerbiából Törökországba és fordítva - mondta a török elnök. „Cégeinknek jelenleg mintegy 50 projektje van Szerbiában, 847 millió euró összértékben. Köszönetet mondok Vučić barátomnak a támogatásért, amit a kivitelezőinknek nyújtott, illetve a vállalkozóinknak, a saját és a népem nevében is.”

Erdogan öt év alatt már harmadszor érkezett üzleti és politikai delegációval Szerbiába. Ezt megelőzően Bosznia-Hercegovinában járt, útját pedig Horvátországban folytatja a török államfő.

Erdogan
török elnök
Belgrád
Aleksandar Vučić

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.