Ugrás a tartalomra
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Szerbia hálás Romániának, amiért kitart a Koszovóval kapcsolatos álláspontja mellett

2022.11.28
15:01
2022.11.28
16:56
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbia tavaly több mint 2 milliárd euró értékű kereskedelmet bonyolított Romániával.

Szerbia nagyra értékeli és hálás Romániának, amiért kitart a Koszovóval kapcsolatos álláspontja mellett – jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő a Nicolae Ciuca román miniszterelnökkel való találkozója kapcsán. Megállapodtak abban, hogy folytatják az átfogó kétoldalú együttműködést és a politikai kapcsolatok erősítését – hangsúlyozta Brnabić, aki bukaresti látogatása keretében elsőként vállalkozókkal beszélt. Szerbia tavaly több mint 2 milliárd euró értékű kereskedelmet bonyolított Romániával, amit tovább kívánnak fejleszteni. A találkozón szó volt még az energiabiztonságról, valamint a két ország közötti közlekedési és energiahálózat javításáról. A szerb kormányfő a megbeszélést a még jobb és szorosabb együttműködés kezdetének nevezte.

Ana Brnabić szerb kormányfő: „Számomra politikai szempontból a legfontosabb, hogy Ciuca miniszterelnök azt mondta, továbbra is tiszteletben tartják, illetve az álláspontjuk nem fog változni Szerbia területi integritása kapcsán. A gazdasági együttműködés nagyon jó, de még sok lehetőség van a további fejlesztésére. Remélem, hogy hamarosan elfogadja meghívásomat és Szerbiába látogat, hogy aláírjuk a két gazdasági kamara együttműködéséről szóló megállapodást, és megalapítsuk a közös szerb-román ipari kamarát. Nagyon fontos téma volt az energetika, beszélgetésünkből az idő legalább 50 százalékát biztosan energetikai témákra fordítottuk.”

Szerbia
Románia
kapcsolat
együttműködés

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.