Ugrás a tartalomra

Szerbia helyzete a Nyugat-Balkánon

2019.07.08
12:47
2024.03.19
08:34
Forrás
Szerbiai RTV
Aleksandar Vučić szerb államfő a koszovói helyzetről, az ország gazdasági növekedéséről, az átlagbérek emelkedéséről és nemzetközi szerződések aláírásáról beszélt a szerb közmédiában.

Az albánokkal való megállapodás fontos a polgárok jövője szempontjából - jelentette ki Aleksandar Vučić, a szerbiai köztévé műsorának vendégeként. A szerb államfő azt is hozzátette, Koszovón belül azok a legfontosabb terültek, ahol a szerbek élnek. Ezért küzdeni kell értük - hangsúlyozta. A Szerbiai Villanygazdaság kapcsán elmondta, nem áll szándékában annak eladása. Vučić arról is beszélt, hogy Szerbiában az elkövetkező években várhatóan növekedni fog a GDP és az átlagbér is.

A helyzet sokkal nehezebb és összetettebb Koszovóban, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt, és összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint 30 vagy 60 éve - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő bejelentette, koszovói látogatását szeptemberre vagy októberre tervezi. Addig is ellátják a lakosokat, és igyekeznek jó körülményeket teremteni nekik. Vučić szerint már sikerült volna megállapodni az albánokkal Koszovó kérdésében, ha szavai szerint egyesek békén hagyták volna mindkét felet.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): „Szeretném-e, hogy tartós békében éljünk az albánokkal? Igen, szeretném. Ez kétségtelen, ezt soha nem rejtegettem. Úgy gondolom, hogy ez egy fontos eredmény lenne Szerbia jövőjére nézve, és jó lenne a polgároknak is. Az viszont, hogy ez reális-e, már más kérdés.”

Vučić arról is beszélt, hogy az államnak nem áll szándékában a Szerbiai Villanygazdaság eladása, inkább a térség hasonló cégeinek felvásárlását tervezi, erősítve és bővítve a hazai céget. Rámutatott az IMF és a Világbank prognózisára is, amely szerint a GDP az elkövetkező három évben 12,5 százalékkal nő majd. A szerb államfő elmondta, Szerbia egy éven belül vezető szerepet tölt majd be a Nyugat-Balkánon a bérek összegét tekintve. De a tervek között szerepelnek további gazdasági fejlesztések is, sőt egy komoly beruházási ciklus kezdődhet. „Azt szeretnénk, hogy ne csak a legmagasabb növekedéssel rendelkező ország legyünk Európa ezen részén, hanem a leggyorsabb növekedéssel bíró is. 10 milliárd euró 4 vagy 5 évre. Ezt 5 százalékos vagy annál magasabb növekedéssel tudjuk fedezni” - részletezte az államelnök.

Vučić továbbá arról is beszélt, hogy Emmanuel Macron francia államfő jövő héten érkezik Szerbiába. A tervek szerint több mint húsz államközi szerződést írnak alá a két ország vezetői.

szerb államelnök
gazdaság

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.