Ugrás a tartalomra

Szerbia jó úton halad az Európai Unió felé

2018.04.19
20:06
2024.03.19
08:33
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Az Európai Unió országjelentésének nyilvános elemzésére érkezett ma délután Belgrádba Federica Mogherini.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a szerb államvezetéssel, Ana Brnabić kormányfővel és civil szervezetek képviselőivel tárgyalta meg a kedden bemutatott jelentést.  

Az Európai Bizottság jelentése szerint Szerbia jó úton halad az Európai Unió felé. Szerbia pedig arra törekszik, hogy egyre megfelelőbb jogrendet és gazdaságot teremtsen egy rendezettebb ország érdekében - mondta a szerb államfő. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Természetesen beszéltünk azokról a fejezetekről is, amelyekben szerényebb előrelépés történt, vagy a bizottság véleménye szerint nem történt előrelépés. Nem értettünk egyet mindenben, de készek vagyunk, hogy kiemelten foglalkozzunk a jogállamisággal, készen állunk arra, hogy ne csak meghallgassunk, hanem, hogy végrehajtsuk az Európai Bizottság számos javaslatát ebben a kérdésben.”

A jövőben is folytatjuk a közös munkát, és azokat a reformokat, amelyek szükségesek Szerbia EU-s csatlakozásához - hangsúlyozta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: „Az üzenet, amelyet ma magammal hoztam, azt nem csak Szerbiának szántam, hanem az egész nyugat-balkáni régiónak. Ez az Európai Unió irányába perspektíva különösen a négy ország számára, de az egész régió számára is. Ami hitelesen kézzelfogható Szerbia és Montenegró számára, és ezt szeretném hangsúlyozni, hogy annak a munkának köszönhetően, amit Szerbia elvégezett jó úton halad.”

A civil szervezetek képviselői elmondták, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével a megbeszélés optimista hangnemben ért véget. A mai tárgyalásokon többek között megerősítették azt a nézetet, miszerint Szerbiának helye van az Európai Unióban.

Európai Unió
országjelentés
Federica Mogherini
Ana Brnabić
szerb kormányfő
Aleksandar Vučić
szerb államelnök

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.