Ugrás a tartalomra

Szerbia jóban akar lenni az Egyesült Államokkal és az EU tagja kíván lenni

2012.10.30
18:00
Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió sem kényszeríti Szerbiát arra, hogy elismerje Koszovó függetlenségét – ezt mondta Ivica Dačić szerb miniszterelnök miután ma találkozott Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel és Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével
Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió sem kényszeríti Szerbiát arra, hogy elismerje Koszovó függetlenségét – ezt mondta Ivica Dačić szerb miniszterelnök miután ma találkozott Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel és Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A szocialista kormányfő röviden annyit nyilatkozott a tárgyalás után, hogy Szerbiának egyaránt érdeke, hogy jó kapcsolatokat ápoljon az Egyesült Államokkal és az Európai Unió tagjává váljon. Koszovóval kapcsolatban azt mondta, az ország békés úton kész a nyitott kérdések megoldására. Forrónak ígérkezett a belgrádi találkozó. Hillary Clinton le is vetette a kabátját mielőtt találkozott volna Ivica Dačić szerb miniszterelnökkel. Aztán régi barátként üdvözölte egymást Catherine Ashton és a szerb kormányfő is. Tehették ezt könnyen, hiszen pár héttel ezelőtt is találkoztak. Akkor Brüsszelben Hashim Thaci és Ivica Dačić történelminek is nevezett tárgyalásán közvetített az Eu kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja. A nyugati diplomatákkal kezet rázott Tomislav Nikolić államfő is. Ezután elvonultak. Csaknem két órán át tárgyaltak zárt ajtók mögött. A közös sajtótájékoztatón kiemelték Szerbia jövője egyértelműen az EU-ban van. „A Prištinával folytatott párbeszéd mindkét fél érdekét szolgálja. A cél, hogy javítson az emberek életkörülményein, és hogy a problémákat megoldja. A tárgyalások közelebb viszik Szerbiát és Koszovót is az Európai Unióhoz” – mondta Catherine Ashton.



Hillary Clinton hasonló módon nyilatkozott. Szavai szerint az Amerikai Egyesült Államok a Nyugat-Balkán egészét az európai és a transzatlanti közösségben szeretné látni. „Ehhez a párbeszédhez Szerbiának nem kell elismernie Koszovót. Megértjük a felmerülő alkotmányos és a politikai nehézségeket. Ugyanakkor a párbeszéd felhívás is a két kormányzat számára, hogy olyan praktikus egyezményekkel haladjanak tovább, amelyek Szerbia és Koszovó lakosainak mindennapi életét és gazdasági érdekét szolgálják.” Ivica Dačić szerb kormányfő megismételte korábbi álláspontját, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Azt is hozzátette azonban, hogy ezt sem az Egyesült Államok, sem az EU nem kéri Belgrádtól. „Hálás vagyok, amiért a látogatásuk célja az volt, hogy Szerbia számára életbevágó kérdésekről tárgyaljunk. Ezek a témák az eurointegráció folytatása és meggyorsítása, és természetesen azon kritériumok teljesítése, amelyek lényegiek ahhoz, hogy Szerbia megkapja a csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó dátumot.” A magas rangú vendégek Szarajevóból érkeztek Belgrádba, és már ma folytatják is útjukat Prištinába. A szerb fővárosban ennek néhányan örülnek is, hiszen a reggeli órákban szélsőségesek tüntetettek érkezésük miatt.   Tüntetés Hillary Clinton látogatása miatt 2012.10.30. 19:15. Belgrádi látogatásra érkezett Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonság politikai főképviselője, valamint Hillary Clinton, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. Közös tárgyaláson vesznek részt Tomislav Nikolić szerb államfővel és Ivica Dačić miniszterelnökkel, amelyen a fő téma Belgrád és Priština párbeszédének folytatása, illetve Szerbia eurointegrációs folyamata. A tárgyalások zárt ajtók mögött zajlanak. Nagy várakozás előzte meg Hillary Clinton és Catherine Ashton belgrádi látogatását, amelynek fő célja Belgrád és Priština kapcsolatának további javítása volt. Az elmúlt időszakban ez jelentette a legnagyobb akadályt Szerbia eurointegrációs folyamatában. A két politikus érkezése előtt arról lehetett hallani, hogy az EU következő feltétele Szerbia és Koszovó viszonyának normalizálása lesz. Ebbe beletartozik az is, hogy pontosan meghatározzák, hol van a határ Koszovó és Szerbia között.



Sajtóértesülések szerint az EU célja, hogy lépésről lépésre rendezzék a viszonyt Belgrád és Priština között. Az előrehaladás ellenére a Koszovó-vita lezárása azonban még messze van. Nincs a Balkánra vonatkozó varázsütés-szerű terve sem Washingtonnak, sem Brüsszelnek. Erre utalt a Deutsche Welle internetes kiadásának egyik cikke, ami azt jelenti, hogy az uniós követelmények teljesítéséhez keményen meg kell dolgozni a tagságra pályázó országoknak. Egy brüsszeli elemző szerint Washington érdeke elsősorban az, hogy Brüsszel és a Nyugat-Balkán országai szoros partneri viszonyban együtt oldják meg a térség problémáit, mert csak így lehet stabilizálni a régiót. Ezt azonban nem mindenki látná szívesen. Vojislav Koštunica volt szerb kormányfő kijelentette, hogy az Európai Unió messzemenően nemkívánatos közvetítő a Belgrád és Priština közötti párbeszédben, ezért az ENSZ-hez kéne visszatérni Koszovó kérdésében. A politikusok látogatása ellen jobboldali szervezetek és a Szerb Radikális Párt is tiltakozott.   2012.10.30. 13:24 Szerbiában nem szivesen látott vendég Hillary Clinton - ezt üzenték tegnapi tüntetésükön a jobboldali szervezetek. A belgrádi Köztársaság téren mintegy százan vonultak fel. A békés tüntetésen a nacionalista szervezetek transzparenseket és a szerb zászlót lobogtatták. Amerika Koszovó-politikája miatt tiltakoztak. A rendezvényen felszólalók egyöntetűen az mellett álltak ki, hogy Koszovó Szerbia része. Hillary Clinton az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere ma érkezik Szerbiába, többek között Tomislav Nikolić köztársasági elnökkel és Ivica Dačić szerb kormányfővel is tárgyal. (2012-10-29 - 18:53) Holnap közös belgrádi látogatásra érkezik Hillary Clinton, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A látogatás fő célja, hogy Belgrád és Priština között a közeljövőben megkezdődjenek a tárgyalások. Belgrád számára komoly jelentőséggel bír a két magas rangú politikus látogatása. Az esemény gyakorlatilag az elmúlt hónapok történéseinek folytatása, hiszen Brüsszelben és Belgrádban számos találkozó témája volt Szerbia eurointegrációs folyamata. Michael Kirby, az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövete szerint a látogatás jelentős gesztus Belgrád felé. „Az Egyesült Államok és az EU egyszerre lesznek itt jelen. Úgy gondolom, hogy ez jó példa arra, milyen szorosan együttműködünk Szerbia kormányával, ahogyan az halad az Európai Unió felé. Én ezt nem nyomásként értelmezném, sokkal inkább elköteleződésként” – mondta Michael Kirby.



A nyugati hatalmak a büntetőjogi reformot tartják a második legfontosabb lépésnek, Koszovó kérdése azonban elsőbbséget élvez. Vincent Degert, az Európai Unió delegációvezetője diplomatikusan, de szigorúan fogalmazott: „Látnunk kell, hogy az a normalizációs folyamat, amely két éve kezdődött el, folytatódik, illetve azt, hogy mindkét félben megvan az elhivatottság a továbblépéshez. Ezt követően azt reméljük, hogy közelebb kerülünk a tárgyalások megkezdéséhez.” A szerbiai ellenzék részéről sokan kételkednek a látogatás őszinteségében. Nemanja Šarović, a Szerb Radikális Párt elnökhelyettese szerint Belgrád alávetett helyzetbe került. „Elsősorban azért érkeznek, hogy Szerbia vezetését emlékeztessék arra, hogy ki a főnök, illetve arra is, hogy milyen feltételeket kell teljesíteniük a majdani tárgyalásokon.” Ivica Dačić szerb kormányfő szerint szó sincs arról, hogy a két politikus ultimátummal érkezne Belgrádba. Hillary Clinton és Catherine Ashton kedden érkezik a szerb fővárosba, ahol több magas rangú szerb politikussal találkoznak.

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.