Ugrás a tartalomra

Szerbia a jövőben is partnere lesz az EU-nak a migráció kérdésében

2019.11.19
21:26
2019.11.19
21:34
A szerb államtitkár hangsúlyozta, az elmúlt időszakban Szerbián nem volt akkora migrációs nyomás, mint amikor az a csúcspontját élte, amikor több mint egymillió migráns haladt át az országon.

Biljana Popović Ivković a szerb belügyminisztérium államtitkára a miniszteri fórumon Szkopjéban azt mondta, Szerbia a jövőben is megbízható és hiteles partnere lesz az Európai Uniónak a migráció kérdésében. Szerbia a saját határainak védelme mellett az EU külső határait is védi – fogalmazott az államtitkár. Az ország hangsúlyt fektet emellett a migránsok csempészésének és a munkaerő kizsákmányolásának a megakadályozására is – tette hozzá. 

Idén január elsejétől november 18-ig 12374 migránsról szereztek tudomást, közülük 11249-en kértek menedéket, 1125 személy ellen pedig szabálysértési eljárást indítottak. Ugyanebben az időszakban 17050 személyt akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépjék a határt, közülük 4461-et fogtak el illegális határátlépés közben. Szerbia területén jelenleg mintegy négyezer migráns tartózkodik a befogadóközpontokban. Idén két új befogadóközpontot létesítettek Dimitrovgradban és Zichyfalván, ezzel 200 fővel több személyt tudnak elhelyezni. 

Biljana Popović Ivković kiemelte, a reformokat nem csak az uniós csatlakozás miatt hajtják végre az országban, hanem azért is, hogy rendezettebb és modernebb országot teremtsenek – áll a belügyminisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

migráció
migráns
határvédelem

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.