Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic/bs

Szerbia kiáll a Koszovóban élő szerbek mellett

2022.10.27
20:15
2022.10.27
21:19
Forrás
Szerbiai RTV
A Koszovóban élő szerbek képviselőivel tárgyalt ma Belgrádban Aleksandar Vučić szerb elnök, majd a Nemzetbiztonsági Tanács is összeült.

A Koszovóban élő szerbek képviselőivel tárgyalt ma Belgrádban Aleksandar Vučić szerb elnök, majd a Nemzetbiztonsági Tanács is összeült. Ennek előzménye, hogy a koszovói Szerb Lista képviselői levelet intéztek Vučićhoz, melyben közölték, Albin Kurti koszovói kormányfő bejelentette, hogy november elsejétől elkobozzák az ott élő szerbek vagyonát és a szerb rendszámtáblájú járműveket.

Goran Rakić a szerb államfővel való megbeszélés után azt mondta, határozottan biztosították őket arról, hogy Szerbia kiáll a koszovói szerbek mellett. A Szerb Lista elnöke hozzátette, ha erőszakosan megpróbálják lefoglalni a koszovói szerbek vagyonát, vagy elkobozzák a járműveiket, akkor blokádokkal fogják elállni a Koszovó középső és déli részébe vezető útvonalakat és átkelőhelyeket. „Csak két személy regisztrált északon az észak-koszovói regisztrációs központokban. Annak ellenére, hogy Priština mindenféle kampányt folytat, hogy eddig több millió eurót fektetettek ebbe, a szerbek mégis felismerték ezt a propagandát, és természetesen, ahogy mindig is, továbbra is csak Szerbiának és Aleksandar Vučić államfőnek hisznek.”

Ezt követte a szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülése.

Tanjug/Rade Prelic

A szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülése után sajtótájékoztatót tartott Aleksandar Vučić. A szerb elnök szerint Priština a szerb nép stabilitását, békéjét és túlélését fenyegeti azzal, ha folytatja a gépjárművek nyilvántartásba vételével kapcsolatos akciókat. A koszovói szerbek pedig ellen akarnak állni a nyomásnak - tette hozzá Vučić. „Mindenképpen demokratikus úton fog zajlani a szerb lakosság ellenállása, Szerbia pedig nem engedi népe üldözését és meggyilkolását.”

Mintegy 7 ezer járműről van szó, amelyet érint a rendszámtáblákkal kapcsolatos probléma - ismertette az adatokat a szerb államfő. Kiemelte, hogy Priština egyre erősebb nyomásnak teszi ki az ott élő szerbeket. „Priština azzal fenyegetőzik, hogy folytatni fogja az akció végrehajtását, amely megmutatja eltökéltségüket és erejüket. Ez teljes mértékben veszélyezteti a Koszovóban élő szerbek stabilitását, békéjét és túlélését.”

A nemzetbiztonsági ülésen egyértelmű döntés született - közölte a szerb államfő. Eszerint Belgrád készen áll a tárgyalások folytatására a béke és stabilitás megőrzése érdekében, de mindeközben kiállnak az ott élő szerbek mellett, akkor is, ha támadás éri őket.

audiovisual.ec.europa.eu

Szerbia új kormányától az Európai Unió azt várja, hogy az ország harmonizáljon az unió külpolitikai döntéseivel, ezáltal pedig közelebb kerüljön az EU-s csatlakozáshoz - jelentette ki Peter Stano. Az EU-szóvivője rámutatott, hogy intenzíven dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak a Koszovó és Szerbia közötti nézeteltérésekre, beleértve a rendszámtáblák cseréjével kapcsolatos problémákat is. Stano kiemelte, hogy a szükséges reformok végrehajtása mellett Szerbiának el kellene fogadni az Oroszország elleni uniós szankciókat.

Szerbia
Koszovó
szerbek
Aleksandar Vučić
nemzetbiztonsági tanács
Szerb Lista
Goran Rakić

Most

15:29, Frissítve: 16:15

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 16:24

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.