Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundžić

Szerbia kormányfőjével és államfőjével tárgyalt A. Wess Mitchell

2018-03-14
14:18
2018-03-14
16:27
Forrás
Pannon RTV
Koszovó kérdésben készen állunk elfogadni a kompromisszumot, a megalázást azonban nem - mondta Aleksandar Vučić mai Aaron Wess Mitchellel közös sajtótájékoztatóján.

Elsőként Ana Brnabić szerb miniszterelnök, majd pedig Aleksandar Vučić szerb államfő is fogadta szerda délelőtt Aaron Wess Mitchellt. Az Amerikai Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára az egyeztetéseket követően Aleksandar Vučićtyal tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen egyebek mellett Koszovó kérdéséről, Szerbia európai uniós útjáról, a régió stabilitásáról, valamint a két ország viszonyáról is szót ejtettek.

Aaron Wess Mitchell, európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár, Amerikai Egyesült Államok: „Készen állunk megérteni, segíteni. Mindezt kreatívan. Elővigyázatosak vagyunk az olyan egyszerű tervezetekkel kapcsolatban, amelyek negatív példát vetítenének elő a régióban vagy aláásnák a térség stabilitását. Most jött el az együttműködés ideje, annak érdekében, hogy megoldjuk ezeket a problémákat.”

Koszovót illetően Szerbia mindenféle kompromisszumos megoldásra nyitott, azonban ebben a másik félnek is partnernek kell lennie - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, hogy a szerb nép megalázásába és az ország lerombolásába nem egyeznek bele.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Tudjuk, hogy számunkra a Koszovó körüli helyzet jelenti a legnagyobb akadályt az Európai unió felé vezető úton. Éppen ezért Szerbia, ahogy azt Mitchell úrnak is mondtam, készen áll a kompromisszumokról egyeztetni. Szerbia akármilyen kicsi is és lényegtelen a nagyhatalmak számára, de Szerbia polgárainak a legfontosabb. Mi a kompromisszumos megoldásokat tudjuk elfogadni, de a saját népünk megalázását és a saját országunk teljes lerombolását nem.”

Azok, akik azt gondolják, hogy Koszovó kérdése az Amerikai Egyesült Államok nélkül is megoldható, azok tévednek - tette hozzá Aleksandar Vučić.

szerbia
Aleksandar Vučić
Ana Brnabic

Most

00:50, Frissítve: 00:56

Magyarországra megérkeztek a viharok

Nyugat felől elérte Magyarországot a hidegfront, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért. Több megyére kiadták a figyelmeztetést.
00:28, Frissítve: 00:35

Narancssárga riasztás péntekre

Pénteken reggel Szerbia északi és nyugati vidékeit markáns hidegfront éri el, amely a nap folyamán az egész országra kiterjed - figyelmeztetett a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
22:22, Frissítve: 22:56

A horvátok rommá verték Argentínát

Horvátország 3:0-ra legyőzte Argentínát a labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának rangadóján, így a négy évvel ezelőtt döntőt játszó dél-amerikai csapat két mérkőzés után egy ponttal áll.
21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Orbánt fogadja Pásztor István

Orbán Viktor Szabadkán

Megérkezett Szabadkára Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök először Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkozott a VMSZ székházában.
FIDESZ - KDNP

Országosan tarolt a Fidesz

Országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. Az Index hírportál szerint országosan tarolt a Fidesz, Budapesten pedig a baloldalra szavaztak többen.