Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundžić

Szerbia kormányfőjével és államfőjével tárgyalt A. Wess Mitchell

2018-03-14
14:18
2018-03-14
16:27
Forrás
Pannon RTV
Koszovó kérdésben készen állunk elfogadni a kompromisszumot, a megalázást azonban nem - mondta Aleksandar Vučić mai Aaron Wess Mitchellel közös sajtótájékoztatóján.

Elsőként Ana Brnabić szerb miniszterelnök, majd pedig Aleksandar Vučić szerb államfő is fogadta szerda délelőtt Aaron Wess Mitchellt. Az Amerikai Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára az egyeztetéseket követően Aleksandar Vučićtyal tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen egyebek mellett Koszovó kérdéséről, Szerbia európai uniós útjáról, a régió stabilitásáról, valamint a két ország viszonyáról is szót ejtettek.

Aaron Wess Mitchell, európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár, Amerikai Egyesült Államok: „Készen állunk megérteni, segíteni. Mindezt kreatívan. Elővigyázatosak vagyunk az olyan egyszerű tervezetekkel kapcsolatban, amelyek negatív példát vetítenének elő a régióban vagy aláásnák a térség stabilitását. Most jött el az együttműködés ideje, annak érdekében, hogy megoldjuk ezeket a problémákat.”

Koszovót illetően Szerbia mindenféle kompromisszumos megoldásra nyitott, azonban ebben a másik félnek is partnernek kell lennie - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, hogy a szerb nép megalázásába és az ország lerombolásába nem egyeznek bele.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Tudjuk, hogy számunkra a Koszovó körüli helyzet jelenti a legnagyobb akadályt az Európai unió felé vezető úton. Éppen ezért Szerbia, ahogy azt Mitchell úrnak is mondtam, készen áll a kompromisszumokról egyeztetni. Szerbia akármilyen kicsi is és lényegtelen a nagyhatalmak számára, de Szerbia polgárainak a legfontosabb. Mi a kompromisszumos megoldásokat tudjuk elfogadni, de a saját népünk megalázását és a saját országunk teljes lerombolását nem.”

Azok, akik azt gondolják, hogy Koszovó kérdése az Amerikai Egyesült Államok nélkül is megoldható, azok tévednek - tette hozzá Aleksandar Vučić.

szerbia
Aleksandar Vučić
Ana Brnabic

Most

23:37, Frissítve: 23:43

Fókák Katalóniából

A héten két borjúfóka nőstényt fogadott a Szegedi Vadaspark a messzi Katalóniából, a Barcelonai Állatkertből. A tréningek nyilvánosak, a látogatók is figyelemmel kísérhetik majd az oktatásukat.
19:27, Frissítve: 19:34

Szakértői szemmel

Szakmai konferenciát szervezett a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szombaton. Az óécskai kastélyban mintegy 60-70 vajdasági és anyaországi magyar jogász cserélt tapasztalatot.
18:54, Frissítve: 18:59

Euro Show Dance Fest Magyarkanizsán

26. alkalommal rendezte meg a magyarkanizsai M-Plusz Táncklub és a Színpadi Táncok Egyesülete a “Prima Primissima” Euro Show Dance Táncfesztivált. 1112 versenyző lépett színpadra 38 táncklubból.

Népszerű