Ugrás a tartalomra

Szerbia kormányfőjével és államfőjével tárgyalt A. Wess Mitchell

2018.03.14
14:18
2018.03.14
16:27
Forrás
Pannon RTV
Koszovó kérdésben készen állunk elfogadni a kompromisszumot, a megalázást azonban nem - mondta Aleksandar Vučić mai Aaron Wess Mitchellel közös sajtótájékoztatóján.

Elsőként Ana Brnabić szerb miniszterelnök, majd pedig Aleksandar Vučić szerb államfő is fogadta szerda délelőtt Aaron Wess Mitchellt. Az Amerikai Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára az egyeztetéseket követően Aleksandar Vučićtyal tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen egyebek mellett Koszovó kérdéséről, Szerbia európai uniós útjáról, a régió stabilitásáról, valamint a két ország viszonyáról is szót ejtettek.

Aaron Wess Mitchell, európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár, Amerikai Egyesült Államok: „Készen állunk megérteni, segíteni. Mindezt kreatívan. Elővigyázatosak vagyunk az olyan egyszerű tervezetekkel kapcsolatban, amelyek negatív példát vetítenének elő a régióban vagy aláásnák a térség stabilitását. Most jött el az együttműködés ideje, annak érdekében, hogy megoldjuk ezeket a problémákat.”

Koszovót illetően Szerbia mindenféle kompromisszumos megoldásra nyitott, azonban ebben a másik félnek is partnernek kell lennie - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, hogy a szerb nép megalázásába és az ország lerombolásába nem egyeznek bele.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Tudjuk, hogy számunkra a Koszovó körüli helyzet jelenti a legnagyobb akadályt az Európai unió felé vezető úton. Éppen ezért Szerbia, ahogy azt Mitchell úrnak is mondtam, készen áll a kompromisszumokról egyeztetni. Szerbia akármilyen kicsi is és lényegtelen a nagyhatalmak számára, de Szerbia polgárainak a legfontosabb. Mi a kompromisszumos megoldásokat tudjuk elfogadni, de a saját népünk megalázását és a saját országunk teljes lerombolását nem.”

Azok, akik azt gondolják, hogy Koszovó kérdése az Amerikai Egyesült Államok nélkül is megoldható, azok tévednek - tette hozzá Aleksandar Vučić.

Szerbia
Aleksandar Vučić
Ana Brnabić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.