Ugrás a tartalomra

Szerbia mégsem utasítja ki Montenegró belgrádi nagykövetét

2020.11.29
19:10
2020.11.29
19:17
Forrás
Szerbiai RTV, MTI, Blic
A Montenegróval való együttműködés, a barátság fontosabb bármilyen nemzetközi konvenciónál, így Szerbia arról döntött, hogy visszavonja azon döntését, hogy kiutasítja Montenegró belgrádi nagykövetét - mondta Ana Brnabić.

A ma visszavont döntést tegnap lépték meg a viszonosság elve alapján - nyilatkozta a szerb kormányfő, miután Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Nikola Selaković külügyminiszterrel tárgyalt a Montenegró és Szerbia között kezdődött diplomáciai feszültség kapcsán. 

A szerb miniszterelnök arról is beszélt, hogy túl sok ellentét volt már a két fél között, így baráti kapcsolatok kialakítására van szükség. A mai döntésről egyeztettek a Montenegróban élő szerb közösség képviselőivel is. Hozzátette, a visszavonás a jószándék jele Szerbia részéről. 

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Montenegró azért utasította ki szombaton Vladimir Božović szerb nagykövetet, mert az a podgoricai külügyminisztérium szerint beavatkozott a montenegrói belügyekbe. Montenegró lépésére néhány órával később Szerbia is válaszolt. A kölcsönösség elve alapján Belgrád persona non gratának minősítette Tarzan Miloševićet, Montenegró szerbiai nagykövetét, ezt a döntést azonban most visszavonták a szerb elnök javaslatára. 

Egyébként Zdravko Krivokapić kormányalakítással megbízott montenegrói politikus sajnálatát fejezte ki, hogy a távozó kormány egy nappal korábban nem kívánatos személlyé nyilvánította és kiutasította az országból Szerbia nagykövetét.

A Montenegró jövőjéért elnevezésű, korábban ellenzéki, szerbbarát koalíció listavezetője a közösségi médiában adott hangot elégedetlenségének, és közölte, "az ilyen lépések nincsenek összhangban az ország európai útjának, valamint a baráti országok térségbeli együttműködésének szellemével". Hozzáfűzte: a távozó kormánynak ugyan már csak napjai vannak hátra, mégsem zárkózik el attól, hogy továbbra is a társadalom kettéosztásán és a különbségek elmélyítésén dolgozzon. 

Szerbia
Montenegró
nagykövet
visszavonta
kiutasítás
Vladimir Božović

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.