Ugrás a tartalomra
Korábbi felvétel: Pannon RTV/Idei Sándor

Szerbia mégsem utasítja ki Montenegró belgrádi nagykövetét

2020-11-29
19:10
2020-11-29
19:17
Forrás
Szerbiai RTV, MTI, Blic
A Montenegróval való együttműködés, a barátság fontosabb bármilyen nemzetközi konvenciónál, így Szerbia arról döntött, hogy visszavonja azon döntését, hogy kiutasítja Montenegró belgrádi nagykövetét - mondta Ana Brnabić.

A ma visszavont döntést tegnap lépték meg a viszonosság elve alapján - nyilatkozta a szerb kormányfő, miután Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Nikola Selaković külügyminiszterrel tárgyalt a Montenegró és Szerbia között kezdődött diplomáciai feszültség kapcsán. 

A szerb miniszterelnök arról is beszélt, hogy túl sok ellentét volt már a két fél között, így baráti kapcsolatok kialakítására van szükség. A mai döntésről egyeztettek a Montenegróban élő szerb közösség képviselőivel is. Hozzátette, a visszavonás a jószándék jele Szerbia részéről. 

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Montenegró azért utasította ki szombaton Vladimir Božović szerb nagykövetet, mert az a podgoricai külügyminisztérium szerint beavatkozott a montenegrói belügyekbe. Montenegró lépésére néhány órával később Szerbia is válaszolt. A kölcsönösség elve alapján Belgrád persona non gratának minősítette Tarzan Miloševićet, Montenegró szerbiai nagykövetét, ezt a döntést azonban most visszavonták a szerb elnök javaslatára. 

Pannon RTV

Egyébként Zdravko Krivokapić kormányalakítással megbízott montenegrói politikus sajnálatát fejezte ki, hogy a távozó kormány egy nappal korábban nem kívánatos személlyé nyilvánította és kiutasította az országból Szerbia nagykövetét.

A Montenegró jövőjéért elnevezésű, korábban ellenzéki, szerbbarát koalíció listavezetője a közösségi médiában adott hangot elégedetlenségének, és közölte, "az ilyen lépések nincsenek összhangban az ország európai útjának, valamint a baráti országok térségbeli együttműködésének szellemével". Hozzáfűzte: a távozó kormánynak ugyan már csak napjai vannak hátra, mégsem zárkózik el attól, hogy továbbra is a társadalom kettéosztásán és a különbségek elmélyítésén dolgozzon. 

Szerbia
Montenegró
nagykövet
visszavonta
kiutasítás
Vladimir Božović

Most

10:14

Távozik a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Felmentését kérte Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, s hozzá hasonlóan távozik a fesztivál éléről Harangozó Gyula művészeti igazgató is - tájékoztatta a kulturális szakember kedden az MTI-t.
08:46, Frissítve: 12:19

Szerbiában megkezdődött a tömeges oltás

Minél gyorsabban le kell zajlania a koronavírus elleni vakcinnációnak Szerbiában, a Nyugat-Balkánnak szánt vakcinaszállítmányokról egyeztetnek csütörtökön az EU vezetői, csütörtökre készül el az újabb oltópont Szabadkán.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.