Ugrás a tartalomra

Szerbia szeretne a trebinjei reptér tulajdonosa lenni

2020.08.26
12:44
2020.08.26
18:44
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság együttműködésének minden aspektusát megtárgyalta mai találkozóján Aleksandar Vučić szerb elnök Milorad Dodikkal, a boszniai államelnökség tagjával.

Közös reptér Trebinjeben, támogatás a Boszniában élő szerbeknek, együttes nemzeti ünnep és egy történelmi film gyártása. Ezekről tárgyalt ma a boszniai Szerb Köztársaság delegációjával Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő.

Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság együttműködésének minden aspektusát megtárgyalta szerdai találkozóján Aleksandar Vučić szerb elnök Milorad Dodikkal, a boszniai államelnökség tagjával. Vučić a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szerbia az év végén és 2021. elején anyagi támogatást nyújt majd a Boszniai Szerb Köztársaságnak. Szerbia ezt morális kötelezettségének érzi és ez fontos az ott élő emberek számára - mondta Vučić. A szerb államfő kiemelte, hogy az egyik legfontosabb téma a trebinjei reptér volt, Szerbia ugyanis szeretne ennek a légikikötőnek a tulajdonosává válni.

"Minden kétség nélkül állítom, hogy az első repülő Trebinje irányába 2022 márciusáig felszállhat, de mi mindent megteszünk azért, hogy ez megtörténjen még 2021 vége előtt."

Vučić bejelentette azt is, hogy közös ipari övezetet szeretnének kialakítani a Szerbia és Boszna-Hercegovina határövezetében, főként a boszniai Szerb Köztársaságot felölelő szakaszon. Emellett egy 17 kilométeres autóút kiépítésén is közösen dolgoznak majd a Száván át Bijeljina városáig.

A szerb államfő kiemelte, a megbeszélésen megegyeztek, hogy felkérik Emir Kusturica filmrendezőt, hogy egy a Szerbiát, Boszna-Hercegovinát és a boszniai Szerb Köztársaságot összekötő filmet forgasson. Emellett egy közös, nemzeti ünnep létrejöttét is kezdeményezték. Milorad Dodik, a boszniai államelnökség tagja elégedett a tárgyalásokkal és háláját fejezte ki, amiért Szerbiából folyamatosan érkezik a támogatás részükre.

Dodik arra kért garanciát a szerb államfőtől, hogy a boszniai Szerb Köztársaság státusza nem kerül veszélybe erőszakkal. "Mi a daytoni békeszerződésbe foglalt státuszunkat szeretnénk. Ha ez lehetetlen, akkor logikus és normális, hogy mi egy másmilyen státuszban gondolkodunk. De miért is ne gondolkodnánk? De ezért, nem fogunk felemelni egy puskát sem. Nem fogunk felemelni semmit, és teljesen normális, hogy Szerbia vezetésével erről beszélünk. Folytatjuk ezt a párbeszédet másokkal is."

Dodik hozzátette: A boszniai Szerb Köztársaság támogatja Szerbiát Koszovó kérdésében, amelynek egyoldalú függetlenné nyilvánítását Bosznia-Hercegovina nem fogja elismerni, a rá nehezedő nyomás ellenére sem.

Aleksandar Vučić
Milorad Dodik
Szerbia
Boszniai Szerb Köztársaság
Trebinje
reptér
támogatás

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.