Ugrás a tartalomra

Szerbia tiltakozott az EU-nál Nikola Tesla miatt

2020.05.09
18:28
Forrás
MTI
Belgrád tiltakozó jegyzéket küldött Brüsszelnek, amiért az Európai Unió egyik internetes oldalán Nikola Teslát, a világhírű feltalálót horvát származásúként tüntette fel.

Az Európai Unió Tanulósarok nevű internetes oldalán azt írták, hogy a "horvát tudós" egyike volt azoknak a feltalálóknak, akik először észlelték a röntgensugárzást. A szerb külügyminiszter és a kulturális is miniszter is bocsánatkérést vár Brüsszeltől a hibás leírásért. Nikola Tesla 1856-ban az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó, ma Horvátország területén található Smiljanban született szerb nemzetiségű szülők gyermekeként. Élete nagy részét külföldön töltötte, Grazban, Mariborban és Prágában tanult, majd Budapesten és Párizsban dolgozott, végül 1884-ben az Egyesült Államokba költözött. A történelemkönyvekben található leírások szerint a feltaláló azt állította, büszke szerb származására és horvát szülőföldjére.

Nikola Tesla származásáról Szerbiában és Horvátországban évtizedek óta vita folyik, mindkét ország sajátjának tekinti a huszadik század egyik legnagyobb géniuszát. Legismertebb találmányai között a váltakozó áram, a távirányítás és a radar előli álcázás is szerepel. Legnagyobb riválisa Thomas Edison volt.

A tudós 1943-ban halt meg New Yorkban, hamvait Belgrádban a róla elnevezett múzeumban őrzik, ám Zágrábban és Belgrádban is állítottak neki szobrot.

Nikola Tesla
szerb
horvát
Európai Unió
tiltakozó jegyzék

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.