Ugrás a tartalomra

Szerbia több városában is tüntettek

2020.07.09
08:14
2020.07.09
17:38
Forrás
Pannon RTV
Szerda este ismét összecsapások voltak Szerbia több városában a tüntetők és a rendőrség között. Az összetűzésekben több rendőr és tüntető is megsérült.

A járványügyi helyzet kezelésével és a jelenlegi kormány munkájával elégedetlen polgárok tegnap ismét utcára vonultak, de már nem csak Belgrádban, hanem Újvidéken, Nišben és Kragujevácban is.

Fotó:TANJUG/ANDRIJA VUKELIC

A szerb fővárosban a demonstrálók a Parlament előtti téren gyülekeztek. A megmozdulást az ellenzéki Szövetség Szerbiáért tömörülés szervezte. A tüntetésen felolvasták követeléseiket, mint például azt, hogy politikailag semleges tagokat nevezzenek ki a koronavírus-járvány kezelésére létrehozott válságstábba, valamit a rendőrség vezetőinek felelősségre vonását követelték a keddi összecsapások miatt.

Fotó:TANJUG/ANDRIJA VUKELIC

Az első összecsapások a rendőrség és a demonstrálók között valamivel 20 óra után történtek. Ezt megelőzően a tüntetők kövekkel, üvegekkel és fáklyákkal dobálták meg a parlament épületét védő rendőröket. A rendfenntartók azonban mindaddig nem reagáltak, amíg a tömeg nem próbálta meg áttörni a felállított kordonokat. A rendőrség gyorsan a környező utcákba szorította vissza a tömeget, ahol tovább folytatódott a rendbontás.

Fotó:Tanjug/Tara Radovanovic

Szemeteskonténereket gyújtottak fel, és továbbra is támadták a felsorakozott rendőröket, akik könnygázzal próbálták meg feloszlatni a tömeget, ami valamivel éjfél után sikerült is nekik.

19 rendőr és 17 tüntető sérült meg a szerda esti belgrádi tüntetések során - számolt be dr. Ivana Stefanović a főváros Mentőszolgálatától. A Parlament előtti téren tegnap este 12 mentőcsapat volt ügyeletes. A szerb belügyminiszter szerint a rendőrök nyugodtak voltak az este folyamán, annak ellenére, hogy kövekkel és téglákkal dobálták őket a tüntetők, és csak akkor reagáltak, amikor már életveszélyben voltak.

Fotó:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Újvidéken is az utcára vonultak tüntetők, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a koronavírus-járvány miatti intézkedések és az előző napi belgrádi események miatt. A tüntetés 18 órakor indult a Szabadság-téren. A felszólalók az államelnök, a rendőrfőnök, a belügyminiszter és a polgármester lemondását, valamint a válságstáb feloszlatását követelték.

Fotó:TANJUG/ JAROSLAV PAP

A többnyire 20 és 50 év közötti korcsoportból álló tömeg a Mihajlo Pupin sugárúton indult meg, és a Zsidó utcában folytatta útját. A Futaki utca és a Szabadság sugárút kereszteződésénél pár percre a földre ültek, ami után továbbhaladtak a Vojvodina Sport- és Üzletközpont irányába. A Vajdasági RTV jelenlegi székházához érve az addig békésen tüntető csoportból néhányan kiváltak, sörös flakonokkal és kövekkel megdobálták az épületet. Betört a bejárati ajtó és néhány ablak, egy fiatalember a tömegből pedig megsérült, őt taxival szállították el.

Fotó:TANJUG/ JAROSLAV PAP

A rendőrség beavatkozása után a tüntetők a Szabadság-tér felé indultak, útközben pedig a Szerb Haladó Párt székházán is betörtek néhány ablaküveget. A téren lévő Városházánál újabb incidensre került sor, amikor elkezdték kövekkel és fáklyákkal dobálni az épületet. Molotov-koktél is repült a bejáratba, de a tüzet sikerült megfékezni. A rendőrök közbeléptek, de később nem voltak láthatók a közelben. 21 óra körül fokozatosan oszlani kezdett a tömeg, de egy kisebb csoport hullámokban további ablakokat zúzott be a Városházán. A 021.rs jelentése szerint néhány személyt őrizetbe vettek a rendőrök az éjszaka folyamán.

tüntetés
Belgrád
Szerbia

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.