Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Szerbia több városában is tüntettek a Rio Tinto ellen

2022.01.03
16:17
2022.01.03
19:52
Forrás
Pannon RTV
Kilenc helyszínre hirdettek útlezárást.

Újvidéken a tüntetés békésen zajlott, eltekintve néhány kisebb incidenstől.

Pannon RTV/Óvári Dániel

Újvidéken is tüntettek a Rio Tinto vállalat ellen. A székvárosiak negyedszerre is utcára vonultak. Az előző tüntetésekhez képest sokkal kevesebben voltak, mégis sikerült lezárniuk Újvidék egyik legnagyobb útkereszteződését.

Pannon RTV/Óvári Dániel

A tüntetők nem szeretnék azt, hogy a Rio Tinto elkezdje az építkezést Szerbiában. „Arra számítok, hogy az ilyen tiltakozások után, amelyek, remélem, széles körben elterjednek, ezek emelik a választók számát a választások előtt.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

A tüntetők között voltak szkeptikusok is, mégis minden tüntetésen jelen vannak. „Nem számítok arra, hogy túl sokat elérünk, én csak azt szeretném, hogy este, amikor lefekszem aludni, akkor tudom, hogy mindent megtettem, amit tudtam.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

A különböző civil egyesületek és szervezetek szerint a Rio Tinto szerbiai tevékenysége, amely során lítiumot termelne ki, súlyos környezetvédelmi károkat okozna.

Pannon RTV/Óvári Dániel

A tüntetők pontban 1 órakor zárták le a futaki piaci útkereszteződést, majd egy óra múlva gyalogosan indultak a Temerini utca felé. A tüntetés békésen zajlott. A tervek szerint szombaton ismét utcára vonulnak.

Rio Tinto
tüntetés
útlezárás

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.