Ugrás a tartalomra

Szerbia több városában is tüntettek a Rio Tinto ellen

2022.01.03
16:17
2022.01.03
19:52
Forrás
Pannon RTV
Kilenc helyszínre hirdettek útlezárást.

Újvidéken a tüntetés békésen zajlott, eltekintve néhány kisebb incidenstől.

Újvidéken is tüntettek a Rio Tinto vállalat ellen. A székvárosiak negyedszerre is utcára vonultak. Az előző tüntetésekhez képest sokkal kevesebben voltak, mégis sikerült lezárniuk Újvidék egyik legnagyobb útkereszteződését.

A tüntetők nem szeretnék azt, hogy a Rio Tinto elkezdje az építkezést Szerbiában. „Arra számítok, hogy az ilyen tiltakozások után, amelyek, remélem, széles körben elterjednek, ezek emelik a választók számát a választások előtt.”

A tüntetők között voltak szkeptikusok is, mégis minden tüntetésen jelen vannak. „Nem számítok arra, hogy túl sokat elérünk, én csak azt szeretném, hogy este, amikor lefekszem aludni, akkor tudom, hogy mindent megtettem, amit tudtam.”

A különböző civil egyesületek és szervezetek szerint a Rio Tinto szerbiai tevékenysége, amely során lítiumot termelne ki, súlyos környezetvédelmi károkat okozna.

A tüntetők pontban 1 órakor zárták le a futaki piaci útkereszteződést, majd egy óra múlva gyalogosan indultak a Temerini utca felé. A tüntetés békésen zajlott. A tervek szerint szombaton ismét utcára vonulnak.

Rio Tinto
tüntetés
útlezárás

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.