Ugrás a tartalomra

A Szerbiába és a Magyarországra való belépés feltételei

2020.05.13
07:14
2020.05.21
20:07
Forrás
Facebook/Dr. Pásztor Bálint
Kihirdették a határok újranyitására vonatkozó jogszabályokat Szerbiában és Magyarországon is. Az ezzel kapcsolatos részleteket tette közzé hivatalos Facebook-profilján dr. Pásztor Bálint.

A beléptetéssel kapcsolatban kerestük a kelebiai határrendészetet, telefonon annyit közöltek, hogy megkapták a hivatalos értesítést az új beléptetési rendszerről, de egyelőre egyéb tisztázatlan tényezők miatt nem alkalmazzák még az új jogszabályokat.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője, a VMSZ alelnöke a következőket írta:

A Szerbiába való belépés feltételei között szerbiai állampolgárok részére a következők:

Nem szükséges 14 napos karanténba vonulnia annak a hazaérkező szerbiai állampolgárnak, aki:
- 72 óránál kevesebbet töltött külföldön, VAGY
- 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszttel rendelkezik.

A tesztet abban az országban kell elvégezni, ahonnan a Szerbiába belépni kívánó polgár indul, illetve ahonnan érkezik.

A 12 évnél fiatalabb polgárok számára nem szükséges a negatív teszt, amennyiben a szülei, rokonai, vagy gondviselői által elvégzett teszt negatív eredményt mutat.

A külföldi állampolgárok, köztük a magyar állampolgárok a következő feltételekkel utazhatnak be Szerbiába:

Rendelkezniük szükséges 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel. A tesztet abban az országban kell elvégezni, ahonnan a Szerbiába belépni kívánó polgár indul, illetve ahonnan érkezik.
Ezen felül tartózkodási vagy tranzitengedély felmutatása szükséges, amelyet a Szerbiai Kormány által létrehozott munkacsoport ad ki.
A 12 évnél fiatalabb külföldi polgárok számára sem szükséges a negatív teszt, amennyiben a szülei, rokonai, vagy gondviselői által elvégzett teszt negatív eredményt mutat és jogosultak az országba való belépésre.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke a Pannon RTV-nek elmondta:

„Amennyiben valaki 72 órát tartózkodik legfeljebb külföldön, tehát maximum 3 napot, és vissza szeretne jönni Szerbiába, abban az esetben nincs szükség sem tesztre, sem egyéb feltételeknek a teljesítésére. Tehát, ha valaki vizsgázni szeretne menni Magyarországra, ami most aktuális lesz a következő hetekben, vagy pedig gyógykezeltetésre, akkor ezt megteheti úgy, hogy sem karanténra, sem negatív koronavírus eredményre nem lesz szükség.”

Aki Magyarországra nem jogosult belépni a hatályos jogszabályok alapján, vagy halaszthatatlan okból a karanténkötelezettséget szükséges elkerülnie, Magyarországra való beutazás előtt méltányossági kérelmet szükséges benyújtani elektronikus formában a police.hu oldalon.

Ez vonatkozik a magyar és nem magyar állampolgárokra egyaránt.
Elégséges egy kérelmet kitölteni, ha családtagok azonos időben lépik át a határt.

A kérelmet az alábbi 6 indok alapján bírálhatják el pozitívan:

1. A magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó, magyar bíróság vagy hatóság által kiállított okirattal igazolt eljárási cselekményen történő részvétel,
2. Üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés (ez esetben meghívólevél szükséges),
3. Egészségügyi ellátás igénybevétele (beutaló felmutatása szükséges),
4. Hallgatói vagy tanulói jogviszony alapján fennálló vizsgakötelezettség teljesítése (erről szóló igazolás felmutatása szükséges),
5. Fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiinduló pontjára, vagyis a munkavégzés megkezdésének helyszínére történő eljutás (az erről szóló munkáltatói igazolás felmutatása szükséges),
6. Közeli hozzátartozó temetésén való részvétel.

További fontos információk:

- Azon Magyarországra utazó vajdaságiak, akik 72 óránál kevesebbet töltenek az anyaországban, teszt- és karanténmentesen térhetnek haza
- Ez a szabály megteremti a lehetőséget pl. vizsgázásra és gyógykezelések elvégzésére
- Továbbra sem karanténkötelezettek a teherszállítást végző külföldi személyek
- Esetükben 12 óra áll rendelkezésre Szerbia területének elhagyására
- Az ingázó munkavállalók továbbra is karantén- és tesztmentesen közlekedhetnek a két ország közt a korábbi szabályozásnak megfelelően
- Jelen jogszabályok értelmében azon szerbiai állampolgároknak, akiknél korábban karanténkötelezettséget állapítottak meg, de az új szabályok szerint nem karanténkötelesek, NEM KELL LETÖLTENIÜK a rájuk kirótt 14 napos elzárást.

Szerbia
belépés
VMSZ
karantén
teszt
külföldi
Választások 2020
határ
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.