Ugrás a tartalomra

Szerbiába látogatott Montenegró kormányfője (videó)

2017.02.03
15:35
Összekötjük autóúttal Szerbiát és Montenegrót - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök miután Duško Marković montenegrói kormányfőt fogadta Belgrádban
Összekötjük autóúttal Szerbiát és Montenegrót - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök miután Duško Marković montenegrói kormányfőt fogadta Belgrádban. A két politikus a két ország viszonyáról, a montenegrói szerb nemzeti közösségről és a jövőbeni együttműködésről tárgyalt.   A két ország közötti együttműködés gazdasági szempontból megfelelő, a felek jó kapcsolatokat ápolnak, a kormányfői találkozók pedig megfelelőek arra, hogy a baráti viszony fejlődjön - mondta a szerb miniszterelnök. A hasonlóság Szerbia és Montenegró között az, hogy mindketten az uniós tagságot tűzték ki célul. Aleksandar Vučić, kormányfő, Szerbia: „Közös célunk van külpolitikai szempontból, ez pedig az európai uniós tagság. Montenegró a NATO-tagsághoz vezető úton jár, Szerbia nem. Szerbia meg szeretné őrizni saját katonai függetlenségét és tiszteletben tartja Montenegró szuverén döntését, mint ahogyan Montenegró is tiszteletben tartja Szerbia katonai függetlenségére vonatkozó elhatározását és nem várja el, hogy csatlakozzon a NATO-hoz. Mindez a kölcsönös tisztelet és a korrekt kapcsolat eredménye a két ország között, mindenkinek joga van meghozni a saját döntéseit.” FoNet-VUÈIÆ-MARKOVIÆ A két kormányfő megegyezett abban, hogy újabb határátkelők nyílhatnak a két ország között, hogy a nyári időszakban ne alakuljanak ki hosszú sorok a tengerpartra igyekvők miatt. Továbbá nemzetközi szempontból is együttműködik a két fél. Itt példaként a Kínai Népköztársasággal való közös lehetőségek kiaknázást említették. A találkozón a montenegrói szerb nemzetiség helyzete is szóba került. Duško Marković, kormányfő, Montenegró: „Szeretném itt önök előtt egyértelművé tenni, hogy az országközi, bilaterális kapcsolatok Szerbia és Montenegró között most a legjobbak, nem csupán az elmúlt tíz év viszonylatában, vagyis a függetlenségtől számítva, hanem az elmúlt húsz évben.”



A két kormányfő találkozója mellett a montenegrói és a szerb miniszterek is asztalhoz ültek. Egyebek mellett a gazdasági, az oktatási és az infrastruktúrafejlesztési tárcavezetők egyeztettek egymással.  
Szerbia
Montenegró
Duško Marković
kormányfő

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.