Ugrás a tartalomra

Szerbiában gyökeres változásokra van szükség

2018.03.29
14:50
2018.03.29
17:12
Forrás
Pannon RTV
Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Mozgalom és a Szabad Polgárok Mozgalma Szabadkán.

A dokumentumot Joó Horti Lívia, az MM társelnöke és Saša Janković, az SZPM elnöke látta el kézjegyével. A felek kiemelték, a két mozgalom közötti együttműködés nem új keletű, azonban most vált hivatalossá. Álláspontjuk szerint Szerbiában gyökeres változásokra van szükség, egyebek mellett gazdasági, kulturális, és oktatási szinten.

Mindaz, amit a Magyar Mozgalom hitvallása és programja tartalmaz gyakorlatilag hasonló célkitűzéseket mutat mint amit a Szabad Polgárok Mozgalma a saját célkitűzéseiben meghatároz - jelentette ki sajtótájékoztatón Joó Horti Lívia. Az MM társelnöke hozzátette, mindkét mozgalom egyetért abban, hogy Szerbiában gyökeres változtatásokra van szükség: „Egyetértünk abban, hogy Szerbiában nagyon komoly társadalmi, politikai, gazdasági nehézségek, gondok vannak minden szinten: köztársaságin, önkormányzatin, tartományin. Folyamatosan esnek ki a csontvázak és a hullák a különböző szintek működésében, azokban a korrupciókba hajló történésekben, illetve bizonyításra szoruló, de nyilván ehhez a jogrendszer helyreállítása szükségeltetik, hogy valóban megújulhasson ez a társadalom.”

A felek által aláírt alapokmány keretezi, hogy a két mozgalom havonta egyeztessen a működésükről, programjaikról, terveikről.

Saša Janković, elnök, Szabad Polgárok Mozgalma: „A szervezeteinknek vannak alapvető hasonlóságai és sajátosságai. A mi alapvető hasonlóságunk az, hogy hiszünk a demokráciában. Mi valóban hisszük, hogy a demokrácia ne csak egy üres kifejezést jelentsen, amelyet mostanáig sokan elcsépeltek, hanem a demokrácia magában foglalja az alapvető jogállamiságot, az emberi és a kisebbségi jogok tiszteletben tartását, a tisztességes és szabad választást. Ebben nincs kétség.”

Újságírói kérdésre válaszolva az április 8-i magyar kormányválasztásról is szó esett. Maglai Jenő elnökségi tag azt nyilatkozta, az MM-nek nincs olyan elkötelezettsége, hogy valaki mellé oda kellene, hogy álljon.

Maglai Jenő, elnökségi tag, MM: „Azt gondoljuk, hogy minden vajdasági magyar embernek megvan a saját józan esze ahhoz, hogy eldöntse, melyik politikai opció mellett teszi le a lantot. Felsoroltuk azokat a pro és kontra érveket, amelyeket vegyenek figyelembe, amikor szavazni mennek.”

A Magyar Mozgalom minden magyarországi politikai párttal jó kapcsolatot szeretne ápolni - tette hozzá Maglai Jenő.

Magyar Mozgalom
Szabad Polgárok Mozgalma
Joó Horti Lívia
Saša Janković
Maglai Jenő

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.